Helny räknar Tysslingens sångsvanar

Klockan är strax efter nio, fredagen den 10 mars och Helny Olsson har stått vid Tysslingen och räknat sångsvanar sedan klockan sex i morse.

– Dimman har lättat nu så att jag kan se dem, det är 980 svanar här nedanför, och väldigt många borta vid norra tornet.

Tysslingen har alltid dragit till sig rastande svanar, men när sjön växte igen försvann de. Under 1980-talet restaurerades Tysslingen och fick fler öppna vattenspeglar. Då kom svanarna tillbaka och nu är området norra Europas största rastplats för sångsvanar under våren.

Förra året var det som mest 4480 sångsvanar som rastade under en och samma dag.

Svanrasten har alltid lockat folk och i mitten av 1990-talet började man utveckla en verksamhet kring svanarna. Sedan tjugo år tillbaka räknas svanarna varje dag och utfordras med korn. På gården vid sjön finns numera kafé, bokhandel och galleri.

Det här är tionde året i rad som Helny Olsson räknar sångsvanar. Förra året stod hon i vindskyddet 43 dagar på raken och tryckte på räkneverket hon har i fickan.

– Jag tycker det är trevligt att stå här. Det kan vara lite segt den första timmen, men sedan kommer det så mycket trevligt folk som också vill se svanarna.

Just nu är det mer än tusen sångsvanar vid Tysslingen, mängder av gäss och en hel del havsörnar. För några dagar sedan såg man sju stycken samtidigt. Nu är det snöfritt också så att man kan se svanarna ordentligt även om man inte har kikare.

Helny är inne på sin nionde dag för den här säsongen och räknar med att hon kommer att tillbringa morgontimmarna vid Tysslingen i ytterligare en månad ungefär.

– Oh! Nu lyfter svanarna vid norra tornet och kommer hitåt, de kommer i stora sjok. Det är jättefint!

Närkes ornitologiska förening guidar vid Tysslingen varje lördag och söndag 9-13 fram till och med den 2 april.

Fler fågelaktiviteter runt om i landet hittar du i vår kalender.

Gilla gärna