Nytt åldersrekord för en svensk fågel

Sveriges äldsta kända fågel är en häckande sillgrissla på Stora Karlsö. Tidigare i somras avlästes ringen på en fågel som var ringmärkt redan sommaren 1972. Det innebar att den var minst 42 år och 11 månader gammal. Därmed slogs det gamla rekordet med ungefär en månad. Även det var en sillgrissla, avläst på Stora Karlsö 2008 och märkt 1965.

Sillgrisslor hör till de fåglar i vår del av världen som blir allra äldst. Detta blev ännu tydligare av att ännu en ”gamling” avlästes på Stora Karlsö denna sommar – den var minst 41 år och ett antal månader. Därmed är de tre äldsta, kända svenska fåglarna sillgrisslor.

Även om detta är vördnadsvärda åldrar för fåglar har de svenska sillgrisslorna en bit kvar till europarekordet. Det innehas av en brittisk mindre lira som blev minst 50 år och 11 månader. En annan mindre lira blev minst 49 år och 8 månader. Båda dessa kontrollerades av ringmärkare och kan således fortfarande vara i livet. Med reservation för sena förändringar i denna topplista är trean bland Europas fåglar faktiskt en dansk vigg När den blev skjuten var den minst 45 år och 3 månader gammal. Därefter följer en brittisk stormfågel som blev 43 år och 11 månader och en tysk strandskata som var 43 år och 4 månader när den blev slagen av en rovfågel.

Världens äldsta, kända vilda fågel är den laysanalbatross som kallas Wisdom och som häckade senast 2014, 64 år gammal, på Midway-atollen i Stilla havet. Den allra äldsta, kända fågeln levde större delen av sitt liv i Adelaide Zoo i Australien. Det var en större flamingo som dog i början av förra året och som då uppgavs vara 83 år gammal.

(AW)

Gilla gärna