14 maj, 2019

Rapport från BirdLife Sverige på plats i Georgien

Fram till idag den 14:e maj har smutsgamarna lyst med sin frånvaro. Endast fyra sedda på lika många dagar. Men idag slog det till med hela 18 gamla fåglar runt en soptipp! Så många syntes inte samtidigt vid något tillfälle under förra årets inventering.

BirdLife i Sverige och Georgien genomför just nu gemensamt ett eftersök av smutsgamens häckplatser i bergsområden och raviner i Georgien. Flera möjliga platser har hittats och dessa kommer att följas upp av SABUKO, BirdLife i Georgien, senare i maj och kanske in i juni med mer tid per möjlig häcklokal.

Vid förra årets inventering sågs massor av rosenstarar. Det är inte alls lika många detta år så här långt. Rosenstarar i all ära men hittills har det mest fascinerade varit sträcket av tistelfjäril. Var vi än stannat så har det kommit tistelfjärilar i en strid ström. Det har varit så många som 20-30 per minut och det bara från den lilla punkt vi stått vid. Och sträcket går ju på bred front. Det måste vara miljontals tistelfjärilar på väg norrut. Det ska bli spännande att se om det ger avtryck i våra svenska marker senare i vår.

De fem svenska volontärerna fortsätter nu österut tillsammans med våra georgiska BirdLife-vänner efter att ha kollat möjliga häckplatser i sydvästra Georgien. Det är i dessa östliga områden som de flesta smutsgamarna fortfarande finns kvar.

Gilla gärna