Sändarförsedd svensk fiskgjuse vindkraftsdödad på Sicilien

Den unga fiskgjusehonan Greta försågs med en satellitsändare utanför Umeå tidigare i år. Hon var den tredje fågelambassadören i Umedeltats fältstations satsning på Kulturhuvudstadsåret. De båda tidigare var silltruten Laura och kustlabben Archie. Nu rapporteras att Greta förolyckats på nordvästra Sicilien, med stor sannolikhet efter att ha kolliderat med ett vindkraftverk.

Fiskgjusen Greta har tagit ganska god tid på sig ner genom Europa och uppehållit sig längre tid på några platser. Hon anlände till Sicilien 15 november, men sedan dess har samtliga signaler sänts från ett och samma område, en höjd med flera vindkraftverk cirka 2 km öster om Alcamo på nordvästra Sicilien. De senaste signalerna sändes från området 29 november. Nu går Birds Inspire, som projektet kallas, ut med löfte om en belöning till den eller dem som kan hitta den exakta platsen och dokumentera det som hänt.

Även när det gäller de båda andra fåglarna i projektet, det vill säga silltruten Laura (2013/14) och kustlabben Archie (2014/15), slutade sändarna att skicka signaler under vintern. I båda fallen är det oklart varför, men båda fåglarna kunde följas till sina respektive vinterkvarter och en bra bit in på vintern. Laura uppehöll sig vid Röda havet nära gränsen mellan Saudi-Arabien och Jemen, medan Archies vinterkvarter fanns i Atlanten nära ekvatorn mellan Brasilien och Afrika.

(AW)

Gilla gärna