Tankar från Bird Camp Lebanon 2018

Vi var fyra engagerade svenska skådare som landade på Beiruts flygplats den 1:a oktober. Under tre dagar skulle vi få ta del av Bird Camp Lebanon 2018, ett fullspäckat event som hade planerats i flera månader av initiativtagaren Tomas Axén Haraldsson och lokala fågelskådare.

Målet med fågellägret, liksom med tidigare Bird Camps i Azerbajdzjan* har varit att träffa medlemmar av lokalbefolkningen som på olika sätt har anknytning till fågellivet. Vi fick demonstrera ringmärkning och skåda sträck med en skolklass, föreläsa och samtala om illegal jakt med både elever och lokala beslutsfattare, poliser och jägare.

Vi är glada att Bird Camp-konceptet har fått genomslag i Libanon och planerna är redan fullt igång med att arrangera kommande läger. Hur häftigt vore det inte att se en egen fågelstation och mer fågelskyddsarbetet blossa upp i Libanon! Landet är ett känt ”bottleneck” för fågelflyttningen och de lokala har mycket att vara stolta över. Mycket jobb finns kvar att göra, men vi tror på Libanons potential som en lockande destination för fågelskådare från hela världen!

En längre rapport med intervjuer publiceras i ett kommande nummer av Vår Fågelvärld.

Text och foto: Zsombor Károlyi

Är du under 25 och vill följa med på nästa Bird Camp-event? Hör av dig till initiativtagare Tomas Axén Haraldsson!

*Bird Camp Azerbajdzjan arrangerades i september 2016 och april 2017. Läs mer på: https://birdingaze.blogspot.com/

 

Gilla gärna