24 september, 2021

Vetenskapens värld – Slaget om skogen

På SVT Play, Vetenskapens värld, kan man nu följa dokumentärserien slaget om skogen. Den första delen handlade om att kalhyggesbruket försämrat förutsättningarna för många av de specialiserade fågelarter i skogen som minskat i utbredning, medan arter med generella och triviala krav på sin miljö ökat i utbredning inte sällan på de specialiserade arternas bekostnad. Vi i BirdLife Sverige har tidigare skrivit om detta på vår hemsida.

 

Dokumentären handlar också om de små andelar kvarvarande naturskog som finns i Sverige och framförallt om de fjällnära skogarna, det sista sammanhängande naturskogsbältet i Europa. Medverkar i dokumentären gör Sebastian Kirppu, en av landets mest kända skogsbiologer och tillika styrelseledamot i BirdLife Sverige.

 

BirdLife Sverige har tidigare visat att detta sammanhängande naturskogsbälte är helt avgörande att spara och skydda för framtiden, för att vi skall kunna behålla den unika fågelfauna som finns i denna del av landet. Arter som har sin absoluta huvudförekomst i landet inom detta sammanhängande naturskogsområde är lappmes, tallbit, lavskrika och tretåig hackspett. Fragmenteras de unika fjällnära naturskogarna kommer framtiden att bli oviss för dessa och många andra arter.

BirdLife Sverige har därför i en tidigare debattartikel uppmanat de politiska partierna att, i enlighet med skogsutredningens förslag, skyndsamt ge de fjällnära skogarna ett långsiktigt skydd. Prislappen för detta är ca 14 miljarder och skulle innebära den största och viktigaste satsningen i budgeten för biologisk mångfald och för klimatet. Naturskogens kolinlagring i såväl i mark som träd gör den till en långsiktig kolsänka.

 

Våra efterforskningar visar att ca 30 000 av de 525 000 ha sammanhängande naturskogar som identifierats redan har anmälts för avverkning. Det är oklart hur mycket av dessa som faktiskt kommer att avverkas, men det är ett misslyckande för Sveriges naturvårdspolitik att de överhuvudtaget avverkningsanmälts. Istället måste naturskogarna få ett omedelbart och långsiktigt skydd!

 

Enligt EU:s lagstiftning och den nationella artskyddsförordningen krävs att Sverige som nation säkerställer bevarandestatusen för nämnda arter (lappmes, tallbit, lavskrika och tretåig hackspett), liksom för ”tajgan” som livsmiljö. Enligt EU:s nyligen antagna skogsstrategi ska inte äldre naturskogar avverkas inom EU, men trots detta fortgår alltså avverkningen i Sverige.

 

Vi uppmanar därför alla Sveriges politiska partier att ta ansvar för kommande generationer samt för biologisk mångfald och klimatfrågan genom att ge vårt sammanhängande naturskogsbälte ett långsiktigt skydd – NU!

 

https://birdlife.se/hur-gar-det-egentligen-for-vara-skogsfaglar/

https://birdlife.se/tallbit-och-lappmes-kan-snart-vara-utrotade-nedanfor-fjallskogarna/

https://birdlife.se/skogsdebattartikel-i-altinget-idag/