20 december, 2021

Vi bjuder in till Vinterfåglar Inpå Knuten 2022

28 januari, 2022 kl. 00:00 – 31 januari, 2022 kl. 23:59

Hur många sidensvansar har du på din fågelmatning? Bråkar talgoxarna med blåmesarna och väntar nötskrikan på sin tur? Äntligen är det dags att få umgås med fåglarna vid fågelbordet igen, att få dricka kaffe vid köksbordet och följa fågellivet ute vid fågelmatningen. Kanske har du en sådan där sugproppsmatare på fönstret så barnen får se på nära håll, eller kanske har du en avancerat byggd stor nätbur ute för att skydda småfåglarna. Eller, bor du i stan och tar dig ner till kajkanten och parken? Oavsett var du matar, så är du välkommen att vara med på Vinterfåglar Inpå Knuten 2022. BirdLife Sveriges stora vinterfågelmatning drar igång igen den sista helgen i januari, och vi behöver ditt resultat!

 

Rapporterar gör du på www.vinterfaglar.se
Börja mata fåglarna redan nu, så de inte väljer grannens matning när det väl är dags att börja mata! ?

 

Vinterfåglar Inpå Knuten (VIK) är en av våra mest populära aktiviteter, kanske för att det är enkelt och roligt att delta. I slutet av januari räknas fåglar vid fågelmatningar över hela landet. De senaste åren har runt 20 000 rapporter kommit in – men vi vill ha ännu fler rapporter! Du kan välja att räkna dina matgäster när som helst under perioden 28-31 januari 2022, och du rapporterar det högsta antalet du ser samtidigt av samma art. Tack vare alla rapporter får vi bra en bild över de fåglar som tillbringar vintern hos oss. Talgoxen är den talrikaste vinterfågeln följd av blåmes och pilfink, men efter denna trio varierar topplistan från år till år. Via denna räkning kan vi också följa hur vinterfåglarna anpassar sig till klimatförändringarna. Under de drygt tio år räkningen pågått, har vi bland annat kunnat se hur arter som koltrast och nötväcka ganska kraftigt utvidgat sitt vinterområde norrut i landet.

 

Vinterfåglar Inpå Knuten har som mål att stimulera intresset för fåglar, och ger oss värdefull kunskap om förändringar i vår livsmiljö.
Sidensvans. Foto: Niklas Aronsson