3 maj, 2024

BirdLife Sverige riksstämma 2024

Stämman inleddes med ett välbesökt seminarium där diskussioner om fågelskydd i skogen stod i fokus. Under riksstämman samlades deltagare från hela landet och olika delar av organisationen för att delta i en mängd presentationer och aktiviteter.

 

Årets riksstämma på Ekerum Resort på Öland inleddes som vanligt med det traditionsenliga seminariet, och i år stod skogen i fokus. Med Christer Johansson och Daniel Bengtsson, som arbetar med fågelskydd, samt moderator Kajsa Grebäck från BirdLife Sverige, blev det en dag fylld av kunskapsutbyten, insikter och diskussioner.

 

 

 

Under förmiddagen presenterades habitatmodeller för tjäder, tretåig hackspett och mindre hackspett. Daniel Bengtsson belyste även skogsfrågor på både svensk och EU-nivå, samt diskuterade nuläget kring artskydd. Han ifrågasatte hur hållbart det egentligen är när ekosystem i skogen ständigt lider förlust – en fråga som inte en ekonom skulle anse vara acceptabel.

 

Efter förmiddagens genomgång följde en workshop där sex grupper granskade en avverkningsanmälan och förde livliga diskussioner kring densamma. Dessa samtal ledde till insiktsfulla perspektiv och nya tankesätt.

 

På eftermiddagen delade regionalföreningar med sig av sina erfarenheter kring tjäder och skogsfrågor. Exemplen på lyckade projekt och samarbeten med olika partners visade på vikten av att dra nytta av synergier för att nå framgång i framtida projekt.

 

 

Inbjuden talare Martin Jentzen höll en engagerande föreläsning om ett rikare och mer varierat skogsbruk, där dialogen med skogsägare stod i centrum. Han betonade vikten av att bruka skogen med hänsyn till dess ekologi för långsiktig hållbarhet. Plockhugget lyftes fram som ett verktyg för att förändra det svenska skogsbrukets praxis och skapa mer balanserade relationer mellan skogsägare och industri.

 

Moderator Kajsa Grebäck avslutade fredagen med att betona vikten av respektfullt bemötande och kunskapsutbyte, och uppmanade alla att aktivt delta i att skapa en positiv dialog vid möten med andra representanter.

Under riksstämman, som inleddes på lördag morgon, samlades delegater från regionalföreningar över hela landet, inbjudna talare och gäster, samt riksstyrelse, personal, revisorer och medlemmar. Dagen fortsatte med en mångfald av presentationer om olika projekt, kampanjer, Ungdomsskådarna och medlemsvärvning. Lotta Berg, som lett föreningen i sex år, avtackades som ordförande. Kjell Carlsson, tidigare vice ordförande i BirdLife Sverige valdes till ny ordförande. Till vardags är Kjell biologilärare vid Linköpings universitet.

 

Morgonpigga deltagare hade möjlighet att delta i exkursioner både på lördag- och söndagsmorgon till Kapelludden och Beijershamn med lokala guider från Ölands Ornitologiska Förening.

 

Under lördagskvällen hyllades fyra personer med BirdLife Sveriges förtjänstplakett för sina enastående insatser. Anders Waldenström erkändes för sitt långvariga engagemang och bidrag till föreningslivet, vilket utgör en central del av svensk demokrati och frivilligarbete. Bertil Breife hyllades för sin omfattande kunskap, vänlighet och generositet som en förebild inom fågelskådning. Bosse Carlsson hyllades för att representera fågelskådningens bästa sidor genom en blandning av vetenskap, allvar och framför allt gemenskap med andra fågelskådare över alla gränser. Slutligen, Lotta Berg belönades för sitt starka ledarskap och dedikerade arbete som drivit BirdLife Sveriges utveckling framåt under de senaste sex åren, i nära samarbete med organisationens styrelse och kansli. Läs hela motiveringen här nedan.

 

Vi vill rikta ett stort tack till alla som deltog i årets riksstämma på Ekerum Resort på Öland. Er närvaro och engagemang gjorde evenemanget både betydelsefullt och väsentligt i arbetet mot en ljus framtid för både fåglar och människor.