Åtalas för svanjakt vid Tåkern

En 41-årig man åtalas nu för att ha skjutit två knölsvanar i närheten av Tåkern. Händelsen inträffade den sista oktober i år, då mannen var i ett sällskap som köpt gåsjakt av ett företag som anordnar denna typ av jakt i trakten. Samtidigt kommer skarp kritik från Tåkerns jaktvårdskrets mot vad man kallar ”oseriösa säljjakter”.

Den nu åtalade mannen befann sig på en åker när han såg fyra fåglar komma flygande mot honom. Två av fåglarna var vita och två var grå. Mannen har i förhör sagt att han trodde att de grå fåglarna var gäss, varför han höjde sitt gevär och avlossade ett par skott. En av de grå fåglarna föll ner i närheten, den andra blev skadskjuten och hamnade på grannmarken. När mannen kom fram till den skjutna fågeln insåg han sitt misstag: Det var inte en gås utan en ung (och fredad) knölsvan som han skjutit. Knölsvanen är dessutom Östergötlands landskapsdjur och landskapsfågel.

I förhören som hållits med mannen har han erkänt att han gjort sig skyldig till jaktbrott. Vice chefsåklagare Eva Nemec Nordh anser att tingsrätten ska döma honom att betala 50 dagsböter på sammanlagt 3500 kronor.

I en insändare i Östgöta Correspondenten några dagar senare kritiseras både jägarna som köper jakter och de som anordnar denna typ av jakt. Det är Jan Engholm, ordförande i Tåkernbygdens Jaktvårdskrets som inte spar på krutet. Han skriver bland annat:

”För de jägare som dyrt köper framförallt gåsjakt av de företag som bedriver säljjakter verkar det som det gäller att skjuta så mycket som möjligt. Ibland låter det som fältskjutning på levande mål. Man skjuter på mycket långa håll, vilket ofta resulterar i skadskjutningar. Man kan fundera på hur många skott varje vapen kan laddas med? I Sverige i får man högst ladda ett hagelvapen med tre skott. Man har heller inte med sig hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel vilket fodras enligt 17:e paragrafen i jaktförordningen.”

I insändaren nämns också att de skjutglada jägarna även skjutit fredade sädgäss samt att ett antal polisanmälningar gjorts under årens lopp. Dessa har dock hittills avskrivits som ringa jaktbrott och inte lett till något straff.

(AW)

Källa: Corren.se 7 november respektive 1 december 2015.

Gilla gärna