18 november, 2020

Fokus på Ejdern - Ejderhus

I vår höstkampanj Hav och kustfåglar får du möta fascinerande kustfåglar i deras miljöer, och hoten vi vill arbeta mot. Vi kommer under hösten att presentera historier om alfåglarnas övervintring vid Midsjöbankarna och hotet mot dem i form av en feltänkt vindkraftpark, mysteriet med ejderns dramatiska tillbakagång, och – inte minst – berättelsen om en skräntärnas fascinerande liv och flyttning. 

Den kraftiga minskningen för ejdern – en av våra vanligaste dykänder – oroar många. På bara trettio år har antalet ejdrar i Sverige mer än halverats. Flera av orsakerna tycks vara storskaliga miljöproblem och är därför svåra att påverka direkt. Men på ön Hävringe i Sörmland har man funnit på ett sätt att försöka skydda häckande ådor (ejderhonor) mot åtminstone det hot som kommer från örnar, kråkor och andra predatorer: Fågelföreningen Tärnan bygger ejderhus!

Hävringe ligger längst ut i skärgården utanför Oxelösund och ingår i ett viktigt havsområde för både sjöfågel och säl. Tack vare öns isolerade läge saknas en fast stam av mink. Istället har havsörnarna blivit ett överhängande hot mot ejderns häckning. Många ruvande ådor och deras ägg tas av den ökade mängden unga havsörnar som nuförtiden periodvis håller till på ön. Och det som inte örnarna lyckas äta upp tar kråkorna hand om; man har observerat att hotsituationen skiftar från år till år. För några år sedan tröttnade medlemmar i Fågelföreningen Tärnan på att bara se på hur ejderstammen minskade och startade istället ett projekt för att försöka skydda ådorna.

 

Projektet inleddes 2016 och man planerade då att fortsätta under tre år. Med hjälp av bl a elever från Öknaskolans jakt- och viltvårdslinje har man tillverkat ett stort antal ejderhus av trä, som man placerat ut på olika delar av ön.

 

Lennart Wahlén, en av initiativtagarna från Fågelföreningen Tärnan, berättar att själva idén med ejderhus egentligen kommer från en uråldrig tradition i bl a Island och Norge. Intill bebyggelsen har man där haft ejderhus i husbehovssyfte för att få tillgång till både dun och ägg på ett hållbart och långsiktigt sätt.

 

– På Hävringe kan vi se att ejdern häckar tätare kring hamnens bebyggelse och även har ett bättre häckningsresultat där, säger Lennart, sannolikt för att predatorer inte vågar sig dit lika lätt som på övriga delar av ön.

Ejderhus med tak och väggar. Foto: Jan Karlsson

Så bygger man ett ejderhus

Ejderhusen är en sorts rymliga trälådor som skyddar ådorna mot insyn från luften.

Det finns också ett enklare skydd utan väggar som ger ådorna bättre span över omgivningen när de ligger och ruvar.

 

– Från början byggde vi 30 hus/skydd på 50×70 cm med relativt små öppningar, berättar Lennart. Vi tänkte att ejdern skulle komma in, men inte örnen. Men sedan ändrade vi på det, och redan under det andra året, då vi utökade antalet skydd till 90, hade vi öppnat upp skydden en del. Detta har vi sedan fortsatt med, men avvägningen bör anpassas till själva placeringen av varje enskilt hus eller skydd. De första 30 husen/skydden gjordes i fint (och dyrt) plyfa-materiel som är vattentåligt och stabilt. Senare har vi även använt enklare skivor och brädor som ibland bestått av ett tak med fyra ben, vilket också kan räcka om benen inte är för långa.

 

Under de fem år projektet pågått har fågelföreningen Tärnan satt ut sammanlagt ett 90-tal hus och skydd åt ejdrarna.

 

Lyckade häckningar

Totalt uppskattar föreningen att det häckar mellan 100 och 150 par ejder på ön Hävringe, som har en yta på c:a 10 hektar. Många av häckningarna har ett gott skydd i täta buskage av en, slån och nypon eller under bonings-/uthus både vid hamnen och på andra delar av ön.

 

En dag 2019 räknade man in 16 ruvande ådor bland de totalt 90 ejderhusen/skydden. Totalt efter säsongen hade 24 ejderhus/skydd använts, varav 16 givit lyckade häckningar medan åtta av häckningarna hade misslyckats, avbrutits eller rövats. Antal frihäckande ådor som noterades på ön var 35, men sannolikt fanns många fler. Siffrorna för 2020 är ännu inte sammanställda, men i år noterades en liten nedgång i det totala antalet häckningar på Hävringe och därmed också något färre använda hus/skydd.

Ejderhona med ungar. Foto: Jan Karlsson.

På havsörnens meny

Hävringe är ett kärt tillhåll för havsörnar; 2019 observerades vid ett tillfälle i början av maj hela 32 havsörnar på ön, de flesta av dem yngre fåglar. Enligt Lennart berodde ansamlingen av örnar den dagen antagligen på att ådorna under en veckas tid börjat sin äggläggning i stor omfattning samtidigt, och då vandrat på ön i stort antal. Dessutom hade det inte varit några människor på ön just denna tid. Örnarna fick ett dukat bord. Resultaten från ejderhusprojektet tyder på att man åtminstone lyckats skydda vissa av häckningarna från detta öde.  

 

Med tiden har också fler honor av svärta – en annan hotad art bland dykänderna – börjat använda ejderhusen för sina häckningar. Under 2019 blev det sju lyckade häckningar av svärta, en rejäl ökning mot tidigare år då som mest tre honor utnyttjade faciliteterna.

Ådor och gudingar på Hävringe. Foto: Jan Karlsson.

Finansiering och fortsättning

Tärnans ejderhusprojekt stöds av flera andra aktörer, bl a FSO (Föreningen Sörmlands Ornitologer), som är en av BirdLife Sveriges regionalföreningar.

Projektet har nu pågått sedan 2016 och man planerar att fortsätta åtminstone till 2021. Kanske blir det sedan en fortsättning på annat sätt, eventuellt med någon cyklisk variant.

Den senaste rapporten från projektet gavs ut 2019 och kan laddas ner här.

 

Text Gunilla Hjorth