Mikaela i fågeldokumentär i SVT

Sikta mot skyn!

Det är rent ut sagt jättekallt när jag träffar Mikaela Kähäri på Ottenby Fågelstation den 14 november, men inte bekommer det Mikaela det minsta. Med kikaren runt halsen kliver hon längst ut på udden för att se om hon hittar nåt intressant att ställa in kikarsiktet på. Mikaela Kähäri är 24 år och lever sin dröm! Ringmärkare, Fågelstationsassistent och ett arbete på Naturbokhandeln ger Mikaela närhet till djur, natur och nya upplevelser.

Redan som tonåring var Mikaela praktiskt lagd och ville ut i naturen och uppleva och göra saker. På gymnasiet studerade hon ekologi och hade turen att få två lärare som var mycket intresserade av fåglar och natur. 2011 fick hon en veckas praktik på Ottenby Fågelstation, redan nästa år arbetade hon där igen längre perioder och fick tillslut plats i kollektivet av unga ringmärkarassistenter som bodde på Ottenby. ”Det bästa beslutet i mitt liv!” utbrister Mikaela

Som minst var de 3 personer och som mest 20 samtidigt. Den här intensiva perioden beskriver Mikaela som superhäftig, hon fick uppleva saker hon inte en visste fanns och det kommer tårar i ögonen när hon återberättar om tillfället hon fick hålla en efterlängtad Nötkråka i handen.

Mikaela träffade sin sambo på Ottenby, han har nu valt att läsa till polis och Mikaela fortsätter satsa på natur och djur, fåglar då framför allt. Mikaela stortrivs på sitt nuvarande jobb på Naturbokhandeln i Stenåsa, här får hon träffa massor av människor med samma intresse, hjälpa nykläckta fågelskådare på vägen eller mötas över ett kikarsikte med flera generationer av fågel- och naturskådare. Både Ottenby Fågelstation och Naturbokhandeln ägs av BirdLife Sverige, (Sveriges Ornitologiska Förening) och allt överskott från Naturbokhandeln går tillbaka till arbetet med fåglarna. Föreningens tre ben är just fågelskydd, forskning och att bidra till ökat intresse för fåglarna. ”Det känns extra värdefullt att arbeta i en verksamhet där man vet att vinsten går till så viktiga saker!” säger Mikaela om sitt jobb.

Mikaela blev för drygt ett och ett halvt år sedan tillsammans med en kollega vid namn Micha, utvald att representera Ottenby Fågelstation i ett tv-program. Under hela 2016 blev de filmade av ett filmteam under sitt arbete på fågelstationen och under 2017 har de arbetat vidare med att lägga på ljud och färdigställa projektet. Micha och Mikaela blev bästisar under tiden på Ottenby, nu dock på distans då Micha flyttat tillbaka till Holland.

”Filmen som heter Fågelvägen sänds i SVT2 lördagen den 18 november kl 18.00” berättar Mikaela. ”Du missar väl inte den?”

När Mikaela blir tillfrågad om varför man skall skåda fågel och vara i naturen svarar hon;

”För att det finns så otroligt mycket man inte sett! Det är en så häftig känsla att få se och upptäcka naturen som bjuder på nytt hela tiden. Just själva upplevelsen man inte kan köpa för pengar, att få se det oväntade och spänningen när det går larm om en oväntad fågel!! Att få möta en fågel på nära håll är få förunnat, jag är så otroligt tacksam över att vara en av dem.”

Och på tal om möten, Mikaelas fick möta sin favoritfågel Jordugglan, se bilden!

Har du vägarna förbi östra Öland och Stenåsa, sväng förbi Naturbokhandeln och säg hej till Mikaela. Till dess får vi titta på Fågelvägen som också kommer finnas på SVT Play.

Tack till Mikaela för intervju!

Länk till SVT Tv-tablå
Fågelvägen sänds den 18/11 kl 18.00 på SVT 2

Stina Rigbäck

BirdLife Sverige

 

Gilla gärna