Svarthalsade trastar på fågelmatningar

Under den senaste månaden har fem svarthalsade trastar observerats på fågelmatningar runt om i landet, från Västerbotten i norr till Skåne i söder. Två av dem, en i Växjö och en i Baskemölla, rapporterades så sent som i helgen på Artportalen.

Svarthalsad trast häckar i den sibiriska taigan, men dyker regelbundet upp i Europa och Sverige under höst och vinter.

Den svarthalsade trasten är stor som en björktrast och är grå på ryggen. Hanen har en helsvart haklapp medan honor och ungfåglar är grovt mörkfläckade eller mörkstreckade på bröstet.

Håll utkik på fågelmatningen, det är ju inte omöjligt att det kommer flera. Trastarna äter gärna äpplen, men även vanliga fröblandningar går bra.

Från en av de matningar där trasten varit gäst rapporterades att den med förtjusning åt frysta blåbär!

 

Svarthalsad trast, gammal hona. Foto: Magnus Hellström

Gilla gärna