Version 12 av listan över svenska namn innehåller ändringar föranledda av nya taxonomiska rön och förändringar i IOC:s världslista version 10.2 (juli 2020).
Version 12 av listan över svenska namn innehåller huvudsakligen ändringar föranledda av förändringar i IOC:s världslista, version 10.2 (juli 2020). I denna uppdatering görs en stor mängd ändringar på släktesnivå, varav de flesta inte påverkar de svenska namnen och därför inte redovisas här. Observera att Tk alltid har haft andfåglar före hönsfåglar, vilket IOC kommer att ändra till i sin kommande v. 11.1, för att följa allmän konsensus. Samtliga Tk:s listor har denna ordning.
Namnändringar på grund av taxonomiska förändringar
Tre nyligen beskrivna arter tillkommer:
Två arter stryks från listan:
Justeringar pga. byte av släkte eller familj
I samband med att IOC justerar namnen på arterna i släktet Piranga, som tidigare hetat ”tanager” på engelska trots att de tillhör familjen kardinaler (Cardinalidae) justeras namnet på de arter i familjen som istället för kardinal hette tangara, tjocknäbb eller fink. För de allra flesta innebär det bara att efterledet ersätts med ”kardinal”, men för några arter behöver ytterligare justering göras, t.ex. för att undvika dubblettnamn. De arter som berörs är:
I samband med att IOC gör en större ommöblering bland släktena i familjen tangaror (Thraupidae) justeras namnet på de arter i familjen som istället för tangara hette fink eller hemispingus. För de allra flesta innebär det bara att ”fink” (inkl. gulfink och sångfink) byts ut till ”tangara”, men för några arter behöver ytterligare justering göras, t.ex. för att undvika dubblettnamn eller för att spegla den uppdaterade taxonomin, det gäller:
De 13 arterna buskparvar i släktena Melozone och Pipilo justeras till snårsparvar, då de står närmare snårsparvarna i släktet Atlapetes, än busksparvarna i släktet Chlorospingus. För en art behöver ytterligare justering göras, för att undvika dubblettnamn, varför glasögonsnårsparv justeras till vitmaskad snårsparv.
Övriga justeringar
Utdödalistan
Även listan med namn på arter som dött ut före år 1500 har uppdaterats med sex nya arter:
Namnet på caymanfink (Melopyrrha latirostris) justeras till caymatangara, då den hör hemma i familjen tangaror.
Markus Lagerqvist, Erling Jirle, Gustav Asplund och Tommy Tyrberg, Tk, 3 oktober 2020.
Namnändringar på grund av taxonomiska förändringar
Två nyligen beskrivna arter tillkommer:
Två arter stryks från listan:
Övriga justeringar
Réunionuggla, mauritiusuggla och rodiguesuggla justeras från -uggla till –dvärguv, efter att genetiska analyser visat att dessa tre utdöda arter står nära dvärguvarna i släktet Otus.
Svartgumpad springhöna ändras till det mer rättvisande namnet kapspringhöna.
Olivryggig flamspett justeras till olivryggig hackspett, då genetiska studier visat att arten inte tillhör flamspettarna i släktet Dinopium, utan istället är syster till de två arterna i släktet Gecinulus (bambuspett och blekhuvad hackspett).
Langbiantimalia justeras till dalattimalia, arten är uppkallad efter högplatån i södra Vietnamn där den förekommer. Platån kallas omväxlande dalatplatån eller langbianplatån, men för ett konsekvent språkbruk ändras namnet då övriga arter uppkallade efter platån har förledet dalat- (dalatbrokvireo, dalatsmygsångare, dalatprinia).
Utdödalistan
Även listan med namn på arter som dött ut före år 1500 har uppdaterats med sex nya arter.
Markus Lagerqvist, Erling Jirle, Gustav Asplund och Tommy Tyrberg, Tk, 15 mars 2020
Version 10 av listan över svenska namn innehåller huvudsakligen ändringar föranledda av förändringar i IOC:s världslista, version 9.2 (juni 2019). Pga. att IOC 9.2 anammat en ny systematisk ordning har även en stor mängd omflyttningar skett av ordningar och familjer inom icke-tättingarna.
Namnändringar på grund av taxonomiska förändringar
En nyligen beskriven art tillkommer:
Flera nya grupper får familjestatus:
Övriga justeringar
Klippmarkkrypare korrigeras till chilemarkkrypare (Ochetorhynchus melanurus), pga. konflikt med klippmarkkrypare (Ochetorhynchus andaecola).
Rödstjärtad uppnäbb ändras till rödstjärtad trädlöpare (Microxenops milleri), då den inte tillhör uppnäbbarna i släktet Xenops.
Svavelstrupig taggstjärt ändras till svavelstrupig sumpjägare (Cranioleuca sulphurifera), då den inte tillhör taggstjärtarna, utan visat sig vara nära släkt med sumpjägare (Limnoctites rectirostris), vars namn samtidigt specificeras till långnäbbad sumpjägare.
Rostryggig sibia ändras till rostryggig minla (Leioptila annectens) för att bättre reflektera artens släktskap, då den inte hör till samma grupp som övriga sibior i släktet Heterophasia.
Svart fnittertrast och nakenhuvad fnittertrast justeras till svarttimalia (Garrulax lugubris) och nakenhuvad timalia (Garrulax calvus), då en ny genetisk studie visat att de inte tillhör familjen fnittertrastar (Leiothrichidae) utan bör flyttas till familjen timalior (Timaliidae), där de utgör en egen gren, syster till sabeltimaliorna i släktet Pomatorhinus.
Övriga justeringar:
Utdödalistan
Även listan med namn på arter som dött ut innan år 1500 har uppdaterats.
En ny art tillkommer:
Övriga justeringar:
Markus Lagerqvist, Erling Jirle, Gustav Asplund och Tommy Tyrberg, Tk, 14 juli 2019.
Namnändringar på grund av taxonomiska förändringar
En nyligen beskriven art tillkommer:
Övriga justeringar
Nymfparakit (Nymphicus hollandicus) byter namn till nymfkakadua, då arten tillhör familjen kakaduor (Cacatuidae) och inte är en parakit. Samtliga övriga arter i familjen heter kakadua. Tk har hittills avvaktat med detta namnbyte då namnet nymfparakit är väletablerat då den är en vanlig burfågel, men genomför nu bytet då namnet nymfkakadua börjat etablera sig även i burfågelkretsar. Motsvarande justering har tidigare gjorts på bl.a. norska (nymfekakadu), finska (neitokakadu), italienska (cacatua ninfa) och spanska (cacatúa ninfa).
Ceylonskriktrast korrigeras till gråhuvad skriktrast (Argya cinereifrons), pga. konflikt med ceylonskriktrast (Argya rufescens).
I samband med att Saxicola stejnegeri får artstatus även på Tk:s Västpalearktislista får den det svenska namnet amurbuskskvätta (tidigare Stejnegers buskskvätta) då en stor del av artens utbredningsområde ligger inom Amurflodens avrinningsområde.
Utdödalistan
Även listan med namn på arter som dött ut före år 1500 har uppdaterats.
Följande arter tillkommer:
Chathamand (Anas chathamica) byter namn till chathamkricka.
Flera elefantfåglar stryks från listan, det gäller; spenslig elefantfågel (synonym till Hildebrandts elefantfågel), större elefantfågel (synonym till jätteelefantfågel) och robust elefantfågel, kustelefantfågel och betsileoelefantfågel (synonymer till robust elefantfågel).
Basspingvin (Tasidyptes hunteri) styks då arten visat sig vara ogiltig.
Markus Lagerqvist, Erling Jirle och Tommy Tyrberg, Tk, 1 april 2019.
Två nyligen beskrivna arter tillkommer:
Tre numera utdöda arter läggs till huvudlistan:
Familjer
Flera nya familjer tillkommer, framför allt som en följd av genetiska studier av superfamiljen Passeriodea.De nya familjerna är:
Övriga justeringar
Markus Lagerqvist och Erling Jirle, Tk, 30 januari 2018.
———————————————————————————————————————-
Markus Lagerqvist och Erling Jirle, Tk, 29 januari 2017.
Denna webbplats använder sig av kakor. För att läsa mer om kakor och även om hur vi arbetar med dataskydd, klicka på Läs mer.
Jag förstår Läs mer