5 mars, 2021

Utbrott av fågelinfluensa

På sistone har fall av fågelinfluensautbrott konstaterats på svenska fågelfarmer, men provtagning visar att det finns en uppenbar spridning även bland vilda fåglar. Hittills är det främst vitkindade gäss i Skåne som drabbats samt flera arter rovfåglar, t.ex. duvhök, pilgrimsfalk och berguv som alla äter andra fåglar. I sydöstra Sverige har ovanligt många döda knölsvanar rapporterats, och det finns skäl att misstänka att fågelinfluensa kan vara en bidragande orsak. Den som vill följa utvecklingen av testade fåglar kan göra det via Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

 

Den som hittar döda måsfåglar, simfåglar eller rovfåglar bör rapportera detta till SVA (https://rapporteravilt.sva.se/Home/About), och SVA kan sedan ge instruktioner om de vill att man skickar in fågeln för obduktion. Även döda fåglar av andra arter kan rapporteras, men de ovan nämnda är de som är av störst intresse vad gäller fågelinfluensa. Stora döda fåglar bör lämpligen tas om hand och flyttas från stränder och andra ”publika” platser. Kontakta kommunen som bör ansvara för detta.

 

Den variant av fågelinfluensa som är aktuell i Sverige nu anses inte utgöra något hot mot människors hälsa, men man bör ändå vara noggrann med handhygienen om man hanterar döda fåglar. Småfåglar löper ytterst liten risk att drabbas av eller bära på fågelinfluensavirus, så utbrott hos svanar, gäss, änder och rovfåglar medför ingen orsak att stänga ner den vanliga typen av fågelmatningar. Dock ska man alltid vara uppmärksam ifall man ser sjuka småfåglar på sin matning, inte minst så här års när bland annat salmonella och gulknopp kan förekomma. Då gäller rekommendationen att avbryta matningen under några veckor samt göra rent utrustning och städa undan så mycket av frörester och fågelbajs som möjligt. Är man noga med hygienen vid hantering av fågelmatningsutrustning och undviker att andas in partiklar som yr så är risken oerhört liten att bli smittad av någon ”fågelsjukdom”.

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar