Aktuellt


Tjejgrupp bildad i Bohuslän

En ny tjejgrupp har bildats, inom Bohusläns Ornitologiska Förening! Kontaktuppgifterna hittar du här


Du följer väl Det stora fågeläventyret i SvT! FINNS NU PÅ SVT PLAY

Från tisdagen den 21 februari och åtta veckor framåt pågår SvT:s storsatsning Det stora fågeläventyret, där kändisar tävlar i fågelskådning tillsammans med namnkunniga fågelskådare, bl.a. flera Rapphönor! Läs mer här


Rapphönegrupp bildad i Linköping

Den nya Rapphönegruppen, som bildades i januari, har redan ett program med både exkursioner och träffar! Gruppen tillhör Rapphönan Östergötland. 


Delta i Vinterfåglar inpå knuten sista helgen i januari!

Nu är det snart dags för den årliga vinterfågelräkningen Vinterfåglar inpå knuten, närmare bestämt 27-30 januari. Vi hoppas att så många Rapphönor som möjligt är med och räknar fåglarna på sina fågelrestauranger! Läs mer här. 


Rapphönor med i Det stora fågeläventyret

Det stora fågeläventyret är en ny satsning av SvT, där kändisar tävlar i lag tillsammans med varsin fågelskådare. Martin Emtenäs är programledare och Rapphönan Gigi Sahlstrand domare. Tävlar gör bl.a. Stina Andersson och Frida Nilla Johnsson - Rapphönor också de. Läs mer här


Årets Silvertärna och Årets fågelskådare 2016 - Rapphönorna Anette Barr och Sara Skidell!

SOF BirdLifes fina utmärkelse Årets Silvertärna, som delas ut i samband med Falsterbo Bird Show, tilldelades i år Rapphönan Anette Barr, som under flera år  förtjänstfullt ansvarat för barnaktiviteterna under denna Sveriges största fågelmässa. I år deltog 1 100 barn!
Och inte nog med det - Rapphönan Sara Skidell (bilden) blev Årets fågelskådare - dagen efter sin 18-årsdag! Läs motiveringarna
här.


Äldre nyheter hittar du under Nyheter/arkiv

Gå med i vårt nätverk!

Rapphönan är ett fristående nationellt nätverk för tjejer som skådar fågel. Syftet med Rapphönan är att coacha tjejer som skådar, eller vill börja, samt att underlätta för dem att lära känna varandra och engagera sig i fågelföreningarna.

Lokala Rapphönegrupper finns på flera håll i landet. Senast bildades Rapphönan Gästrikland. 
Länkar till andra tjejgrupper hittar du här.


Så blir du medlem

Du blir medlem genom att anmäla dig till mejlinglistan. Det kostar ingenting. Läs mer


Fler kvinnliga inventerare behövs!

Projektet Svensk Fågel-taxering vill ha fler kvinnliga inventerare! Är du kunnig i att artbestämma fåglar i fält, hör av dig till Åke Lindström eller Martin Green på Lunds univer-sitet. Läs också mer här.
 


Anmäl dig som rapportör till Fågelkalendern!

När kommer den första sädesärlan till din favoritlokal eller trädgård? Andra vårfåglar? Att följa årstidsförändringarna blir allt viktigare i en tid av allt snabbare klimatförändringar. Anmäl dig som rapportör till Fågelkalendern - det är enkelt att delta! SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, och SOF BirdLife samarbetar kring projektet. Läs mer här.


Vad är på gång...

... i din regionala fågelförening eller lokala fågelklubb? Är du inte redan medlem, hittar du länkar till landets alla fågelföreningar här, ser hur du blir medlem och kan ta del av vad de erbjuder!

Gå också med i BirdLife Sverige, som arbetar på nationell och internationell nivå med bl.a. fågelskydd. Med medlemskapet följer 6 nummer av tidskriften Vår Fågelvärld! Läs mer på BirdLife Sveriges hemsida.