3 september, 2019

Att vara volontär i BirdLife Sverige

ATT VARA VOLONTÄR!

Två gånger varje år jobbar jag som volontär åt BirdLife Sverige vid Hornborgasjön och vid Södra Udden på Öland. Det är helt fantastiskt att möta nyfikna människor, att prata om fåglar, diskutera fågelskydd med en bonde, att värva nya medlemmar i Birdlife Sverige och att svara på allehanda frågor och att ge dem ett oförglömligt minne av att se havsörn, knubbsäl, eller trana i våra tubkikare. Reaktionerna är så härliga – stora, tuffa killar blir som små barn när de får se en havsörn för första gången – eller barn som skrattar och hoppar av glädje när de får se en säl – eller pensionärer som upptäcker att den röda färgen på tranans huvud inte är fjädrar!!! Att få höra de spontana reaktionerna när någon tittar genom tuben – Å, är örnen verkligen SÅ stor? – Nej, men titta – en SÄL!

 

Det är inte bara svenskar som vi volontärer möter utan många utländska turister, i alla åldrar från barn till pensionärer, från hela Europa, USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland! Det blir spännande samtal om fåglar, om deras resor och att ge tips om intressanta platser att besöka här i Sverige – och även lite världspolitik! Jag hoppas att deras besök hos oss volontärer blir en höjdpunkt i deras semesterresa och att det blir spännande upplevelser för barn att sedan berätta om när de kommer tillbaka till skolan i sina hemländer – och även här i Sverige.

 

Jag vill gärna uppmana flera medlemmar i BirdLife Sverige att ställa upp och jobba som volontär!

 

Visst blir det många timmar som vi står ute i kylan eller värmen under dessa dagar. Men märkligt nog, går timmarna fort när man har roligt och det ger så mycket tillbaka till mig varje gång någon lämnar oss med en ny erfarenhet.

 

/Jeanette Astin

Jeanette njuter av välbehövlig fika på Fågel Blå, Ottenby. En social oas för fågelskådare!

Gilla gärna