1 oktober, 2019

Bird Camp Libanon 9-13 september 2019

Det svensk-libanesiska samarbetet kring fågelskydd samt ungdomars lärande och utveckling har haft ett intensivt år. Efter kortare Bird Camps i Libanon i oktober 2018 samt april 2019 så tog vi fyra libanesiska 17-åringar till Ottenby och Falsterbo fågelstationer i augusti. Nu i september så var vi nere i Libanon igen för att iscensätta nästa steg – en 25 dagar av rovfågelräkning och lärande/inspiration! Tomas Axén Haraldsson hade den här gången sällskap av två unga svenska skådare, Johan Tengholm från Uppsala och Elias Melchert Thelaus från Lund.

 

De första dagarna var magra med endast ett hundratal rovfåglar per dag men för en svensk så är det onekligen häftigt med närobsar av både örnvråk, ormörn, dvärgörn och balkanhök. När himlen var tom så kunde man underhålla sig med klippnötväcka, klipp- och ortolansparv, blåtrast, härfågel, fältpiplärka, vaktel, palestinasolfågel och rostgumpsvala runt obsplatsen. En dag gjorde vi en utflykt med ungdomarna till våtmarken Ammiq i Bekaadalen och såg bland annat smyrnakungsfiskare, blåkråka, eksångare, isabellastenskvätta, ängshök, bronsibis och sex arter hägrar.

 

”Det var en fantastisk resa! Självklart härligt att få se roliga fågelarter och hyfsat rovfågelsträck, men det som fascinerade mig mest var kanske ändå intresset för projektet hos libaneserna – vi träffade alla möjliga från polis, vice borgmästare och skolungdomar till jaktlagsledare som alla visade intresse för att lära sig mer om fågelflyttning och att hjälpa till att motverka tjuvjakten. Genom att prata med lokalbefolkningen, höra fantastiskt väl insatta Tomas berätta om kulturen och bara vara där fick vi också en bra inblick i livet i Mellanöstern, vilket var en mycket lärorik bonus. Och såklart var det avgörande för att resan blev så rolig ett riktigt gott sällskap” säger Johan Tengholm.

 

”Skådandet i Libanon var fantastiskt. Fina skådarmiljöer med varierat utbud av arter. De två schweiziska killarna, det lokala folket och studenterna som hängde med oss var väldigt trevliga. Kunskaperna varierade mycket från person till person vilket gjorde att man ibland kunde hjälpa andra och ibland själv få hjälp med artbestämning. Antalet fåglar vi såg var inte det bästa jag varit med om, men det var en härlig diversitet av arter. Resan till Libanon är ett fantastiskt färskt minne av trevligt folk, rolig skådning, fin natur och god mat” fortsätter Elias Melchert Thelaus.

 

Följ de dagliga siffrorna från observationsplatsen i Hammana på sträckräknarportalen Trektellen https://www.trektellen.nl/count/view/2462/20190922

Läs mer om fågelskyddsamarbetet i Libanon och Mellanöstern på www.osme.org och www.spnl.org

Dvärgörn Foto: Elias Melchert
Balkanhök Foto: Elias Melchert
Gilla gärna