Leonardsberg, Östergötland och Larsson våtmark i Halland toppar i svenska Fågeltornskampen

Nu är det en tradition. Finland vinner den nordiska Fågeltornskampen- ”Battle of Towers” igen. Hela 110 arter noterades vid ett finskt fågeltorn. Vid Skagen i Danmark noterades 108 arter men där finns bara sanddynor och inget fågeltorn så det kan inte räknas. Av Finlands närmare 300 fågeltorn som deltog lyckades 17 torn se fler än hundra arter!

Av Sveriges omkring 65 fågeltorn lyckades fyra slå hundravallen. Tornen i Ottenbys Södra lund och Norsa i Västmanland såg 102. Men segern i det inofficiella svenska fågeltornsmästerskapet delas mellan Larsson våtmark i Halland och östgötska Leonardsberg med 103 arter. Ingen högoddsare, bägge tornen har nosat på topplaceringar tidigare år. Mer information kommer men den preliminära ordningen kan ses här. Och javisst; det är orättvist med en vår som kommit med betydligt fler arter i södra Sverige jämfört med Hälsingland, Dalarna och Jämtland. Kanske dags att fundera på någon typ av utjämningssystem eller så ska vi bara glädja oss åt att det kan ses så mycket fåglar i Sverige en dag i början av maj! Men det är bara halva Sverige som deltar. Norra halvan saknar i stort sett representation.

Stort tack till alla deltagande torn som jag tror har haft en väldigt trevlig fågelskådande vårdag. Dessutom har det varit en extremt snabb och effektiv återrapportering vilket underlättat för undertecknad.

Avslutningsvis får vi väl skicka ett stort grattis till Leonardsberg och Larsson våtmark och dessutom till Finland.

Anders Lundquist,

Gilla gärna