Vitkindad gås. Foto: Daniel Bengtsson

25 september, 2020

Viktigt steg mot blyfri jakt

Varje år sprids 20 000 ton blyammunition ut i den europeiska naturen och mer än en miljon våtmarksfåglar beräknas dö på grund av det. Bly är ett gift och vi måste stoppa den miljöförstöring och de hälsoproblem som det orsakar!

 

Häromveckan röstades ett viktigt förslag från en av EU-kommissionens kommittéer igenom av länder – däribland Sverige – som representerar 90 % av Europas befolkning. Återstår att se om förslaget får lika brett stöd i parlamentet och rådet…

 

Våtmarksfåglar är extra utsatta för blyhagel eftersom de kan missta dem för mat eller små stenar som de behöver för matsmältningen. Men blyammunition orsakar givetvis allvarliga problem i alla miljöer där det exponeras. Exempelvis har kungsörnar visat sig bli blyförgiftade från slaktavfall under älgjakten. BirdLife vill därför se ett totalt stopp för blyammunition, och förr eller senare blir det antagligen så. Europeiska kemikalieinspektionen ser för närvarande över konsekvenserna av ett mer omfattande förbud av bly i ammunition och fiskesänken. Vi ser fram emot deras slutsatser.

 

Läs gärna mer på BirdLife Internationals webbsida! Vi rekommenderar särskilt den korta filmen ”Dead by Lead” (8 minuter) som bland annat tar upp Danmark som ett gott exempel på att jakten har en ljus framtid även utan bly.

 

Gilla gärna