Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Läs mer om cookies här.
Dokument
På denna sida presenteras föreningens stadgar, riktlinjer och informationshandlingar. Dessa är bl.a. till som stöd för regionalföreningar och fågelklubbar, men får gärna användas av andra (i exempelvis utbildningssyfte) om källan anges.
Riktlinjer (nedladdningsbara pdf:er)
BirdLife Sveriges riktlinjer om solcellsparker
BirdLife Sveriges riktlinjer om skyddsjakt (uppdaterad 2024-07-29)
BirdLife Sveriges riktlinjer om vindkraft (uppdaterad 2023-12-03)
BirdLife Sveriges etiska regler för uppspelning av fågelläten
BirdLife Sveriges etiska regler
BirdLife Sveriges riktlinjer för kraftledningar
BirdLife Sveriges riktlinjer för master
BirdLife Sveriges riktlinjer för fåglar i stadsmiljö
BirdLife Sveriges riktlinjer om skarv
BirdLife Sveriges riktlinjer för hänsyn till fågellivet i sjöar och vattendrag i samband med tävlingar med (snabba) båtar, vattenskotrar, “swimruns” och liknande
BirdLife Sveriges klimat- och miljöriktlinjer
BirdLife Sveriges riktlinjer för drönare
BirdLife Sveriges riktlinjer om biobränslen från skogs- och jordbruk
BirdLife Sveriges riktlinjer för RRKs arbete
Riktlinjer för tillfällig anställning av nära anhörig inom BirdLife Sveriges verksamhet
BirdLife Sveriges riktlinjer för volontärer
Riktlinjer för BirdLife Sveriges insamlingsarbete
Stöddokument om biologisk mångfald (t.ex. för den som guidar)
BirdLife Sverige – biologisk mångfald
Riktlinjer avseende oberoende vid utförande av tjänster inom koncernen BirdLife Sverige
Verksamhetsberättelser och årsredovisningar
BirdLife Sverige är medlem i Giva Sverige (branschorganisationen för tryggt givande) och arbetar enligt Givas etiska kvalitetskod för insamlingsverksamhet.
Syftet med kvalitetskoden är att öka transparensen och stärka förtroendet för de insamlingsorganisationer som arbetar enligt den. Kvalitetskoden ökar vår professionalitet och ger oss en bättre styrning och insyn i verksamheten. I enlighet med ställda krav redovisas årligen en effektrapport som publiceras på vår hemsida.
Märkningen Tryggt givande ges ut av Giva Sverige, branschorganisationen för tryggt givande, och innebär att vi som medlemsorganisation uppfyller alla krav i Kvalitetskoden och därmed står för etisk, professionell och transparent insamling samt är granskade av en auktoriserad revisor.
Läs mer om Kvalitetskoden här
Valberedningen
Valberedningen består av:
Sara Elg, Uddevalla (sammankallande)
073-716 56 15, elg.sara@hotmail.com
Christer Olsson, Umeå
olssoncito@hotmail.com
Magnus Liljefors
John Kvarnbäck
Peter Berglin
peter.berglin.birder@gmail.com
- Anmäl klagomål
Rutin för klagomålshantering –
För dig som vill framföra klagomål på BirdLife Sverige.
BirdLife Sverige välkomnar alla synpunkter och klagomål. Vi strävar efter att hantera alla synpunkter/klagomål i ett positiv anda så att medlemmar, medarbetare och andra intressenter känner att vi tillsammans kan utveckla och förbättra verksamheten.
Vem skall jag vända mig till?
Framför ditt klagomål skriftligt.
Skriv så enkelt och kortfattat som möjligt.
Via e-post: info@birdlife.se
Eller
Via brev:
Generalsekreteraren för BirdLife Sverige Stenhusa Gård Lilla Brunneby 106 386 62 Mörbylånga
Uppge namn, adress, e-post (i förekommande fall) och telefonnummer så att vi kan ge dig svar. Du kan också välja att vara anonym men kan då inte räkna med att få svar.
_____________________________________________________________________________________________________________ Vad händer med ärendet? Klagomålet lämnas alltid till generalsekreteraren. Denne ansvarar för att du inom två dygn får bekräftelse på att ärendet mottagits. Generalsekreteraren ansvarar för att utredning av klagomålet görs. Hur lång tid tar det innan jag får svar? Efter utredning ges du ett skriftligt svar på hur situationen har lösts. Detta görs normalt sett inom 10 arbetsdagar. Skulle längre tid behövas för utredningen ges du besked om detta. Vad gör jag om jag inte är nöjd med svaret? Du kan då begära att neneralsekreteraren gör en förnyad prövning av ärendet. Då gås hela klagomålet igenom från början för att kontrollera om det finns några oklarheter eller felaktigheter. Du får besked om detta inom ytterligare 10 arbetsdagar. Hur/var informeras det om klagomålsrutinerna? Informationen finns på föreningens hemsida. Huvudmannanivå Redovisning av inkomna klagomål och hur de utretts görs på nästkommande styrelsemöte av generalsekreteraren.
Information om styrelsen
Kjell har varit vice ordförande i Naturskyddsföreningen i Linköping, ordförande i Linköpings fågelklubb och ordförande i Östergötlands ornitologiska förening; är ledamot i Östergötlands regionala rapportkommitté (rrk) och i Häradsskärskommittén som organiserar ringmärkning i östgötaskärgården. Innan Kjell blev styrelseledamot i BirdLife Sverige satt han i föreningens valberedning. Till yrket är Kjell egentligen ekolog, men har sedan många år jobbat som lärare på biologiavdelningen vid Linköpings universitet.
Ulrika är styrelseledamot i Nordöstra Skånes Fågelklubb där hon är med i programgruppen, redaktionen för medlemstidningen Spoven samt ansvarar för hemsidan spoven.com samt klubbens aktiviteter på sociala medier.
Hon ingår i gruppen som ansvarar för CES-ringmärkningen på Näsby Fält men gör gärna någon vecka årligen på Nidingens fågelstation. Genomför standardrutt, punktrutter, nattinventering, sjöfågelinventering och artspecifika inventeringar årligen samt ansvarar för klubbens göktyteprojekt.
Ulrika är gymnasielärare i matematik och naturkunskap och innehar också förtroendeuppdrag i Kristianstads kommun.
Jag är till professionen auktoriserad revisor och har sedan 1983 varit delägare på Finnhammars Revisionsbyrå.
Av de uppdrag som jag själv har eller har haft som kan vara av intresse vad gäller ett arbete inom BirdLife Sverige kan nämnas 15 år som huvudansvarig revisor för Svenska Fotbollförbundet, 10 år som revisor i FAR (branschföreningen för revisorer och rådgivare). Andra organisationer där jag är revisor och som är relevanta att nämna är Nordiska Revisorsföreningen, SAMI Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation, Handelshögskolan i Stockholm samt ett stort antal stiftelser med olika inriktningar.
Gunilla Hjorth, Stockholm, har tidigare varit sekreterare i Landsorts Fågelstation samt styrelseledamot i Järvafältets Ornitologiska Förening. Fågelskådar i Stockholmstrakten, guidar ibland åt Stockholms Ornitologiska Förening, där hon är medlem. Brukar delta i ringmärkning i Ammarnäs och ibland på Örskär. Är utbildad biolog, till yrket ekolog och arbetar sedan många år med naturvårdsfrågor på Stockholms stad.
Eva Mattsson har tidigare varit styrelseledamot och vice ordförande i Upplands Ornitologiska Förening. Är medlem i styrelsen sedan 2007 och representerar förening i dotterbolagens styrelser. Är agronom, har arbetat med certifiering av ekologisk odling både i Sverige och internationellt och arbetar idag med skogscertifiering.
Lotta har tidigare varit sekreterare i Skövde Fågelklubb och i Västergötlands Ornitologiska Förening, och är därtill aktiv i arbetsgruppen för Hornborgasjöns fältstation, ledamot av Ottenbykommittén som är kopplad till Ottenby fågelstation, samt medlem i arbetsgruppen för Projekt lom. Är i övrigt veterinär till professionen, och tjänstgör som professor vid SLU.
Jens Mattsson är styrelseledamot i Birdlife, i bokförlaget Avium samt i Smålands ornitologiska förening. Han är även styrelseledamot i brf Hisingstorps park. Jens har tidigare varit ledamot i Naturskyddsföreningen i Mullsjö samt politiskt aktiv med flera förtroendeuppdrag i kommunfullmäktige, kommunstyrelse samt nämnder och utskott. Till yrket är Jens kommunikationsvetare och innehar en tjänst på Domstolsverket som presskommunikatör.
Bakgrund och erfarenhet
Sedan gymnasiet har djur och natur varit Jannes stora intresse. Även om han planerade att bli biolog, tog livet en annan väg och hans fokus blev på havet och fåglar som hobby.. Hans första obsbok innehåller noteringar från 1982. Inför sin pension hade Janne som inriktning att engagera sig ännu mer i fåglar, särskilt ringmärkning och fågelskydd. Han bor nu i Södertälje men tillbringar mycket tid i sin stuga utanför Trosa i Sörmland. Familjen – fru, tre barn med respektive och sju barnbarn – är också en stor del av hans liv.
Yrkesmässigt är Janne byggnadsingenjör. Den en största delen av Jannes yrkesverksamma liv tillägnades ICA-koncernen där han jobbade i 33 år och bl a ansvarade för ICAs butiksnät i Sverige och satt i ledningen för ICA Sverige AB i 17 år.
Janne har varit aktiv vid Hartsö-Enskär fågelstation sedan 1989 och tar nu ett större ansvar där. 2023 deltog han på ringmärkningskonferensen vid Ottenby och sitter i styrelsen för Tärnan i Nyköping/Oxelösund. Hans fågelintresse inkluderar artlista, ringmärkning, inventeringar och inte minst fåglar som avkoppling. Även om han inte är en utpräglad kryssare, följer han gärna VP-listan och drar på en art om tillfälle ges. Janne hoppas kunna bidra till BirdLife med sina erfarenheter, både genom helhetsperspektiv och fokuserat arbete. Han har lång erfarenhet av styrelsearbete och projektledning och brinner för mångfald och sammanhållning i ett polariserat samhälle.
Fredrik jobbar för Svensk Fågeltaxering (SFT) på Biologiska institutionen, Lunds universitet. SFT leder och samordnar ett antal olika fågelinventeringar som ingår i den nationella miljöövervakningen och som finansieras av Naturvårdsverket.
Fredrik ansvarar främst för inventeringar som rör sjöfåglar och gäss.
Han sitter med som svensk representant i HELCOM-OSPAR-ICES Joint Working Group on Seabirds och är även den svenska koordinatorn för de internationellt samordnade sjöfågelinventeringarna som leds av Wetlands International.”