12 februari, 2019

Inventera smutsgam i Georgien!

 Förra året inventerade en grupp svenskar från BirdLife Sverige smutsgam i Georgien. Själva inventeringen genomfördes under ledning av den georgiska BirdLife-partnern SABUKO – Society for Nature Conservation.

 

Kända häckplatser besöktes i Georgien för att söka den alltmer sällsynta gamen. Arten har stora problem inom sitt europeiska och centralasiatiska utbredningsområde.

 

Tillsammans med georgiska fågelskådare genomförs i år en liknande inventering. Samarbetet syftar också till utbyte av tankar och diskussioner om fågelskådning, fågelskydd och fågelintresse. Georgierna är duktiga på fågelskydd och har dessutom sin regerings öra. Däremot är inte fågelskådning som hobby utvecklat som i Sverige, utan mycket är knutet till forskning. Förutsättningarna är olika, men vi kan lära av varandra – det är BirdLife Internationals styrka.

 

Logistiken för resan är bitvis tuff med ett par nätter i tält och spartanska middagar runt en öppen eld. För övrigt är det trevliga, enkla boenden. Tält och sovsäck behövs.

 

Resan bjuder ett äkta äventyr på platser som normalt inte besöks av västerländska fågelskådare. Vi gör ett särskilt nedslag i Kazbegi, mitt i Kaukasus-bergen. Här finns kaukasisk snöhöna, kaukasisk orre, lammgam, bergrödstjärt, rödpannad gulhämpling och stor rosenfink, förutom fantastiska landskapsscenerier. Vi besöker också alla sjöar på Samtskhe-Javakheti Volcanic Plateau. Det är alltså inte bara smutsgamar i fokus, utan i stort sett ”fri” skådning med stora möjligheter till fotografering.

 

Resan genomförs till självkostnadspris (900 euro) plus flygresa som i fjol låg på mellan 1 500 och 2 000 kronor. Alla måltider ingår i priset, medan man måste ha egen reseförsäkring. Resan är på tio dagar, och förläggs preliminärt 10–20 maj.

 

Förhandsanmälan sker till  alt@birdlife.se. Har du frågor går det också att ringa undertecknad på 076-118 53 53. Antalet deltagare är begränsat till nio. Först till kvarn gäller!

 

I Vår Fågelvärld nummer 5 2018 finns en utförligare artikel om förra årets resa, och du finner en reserapport här.. (birdlife.se).

Anders Lundquist, BirdLife Sverige