30 oktober, 2020

Fokus på Alfågeln - Hotbilden

I vår höstkampanj Hav och kustfåglar får du möta fascinerande kustfåglar i deras miljöer, och hoten vi vill arbeta mot. Vi kommer under hösten att presentera historier om alfåglarnas övervintring vid Midsjöbankarna och hotet mot dem i form av en feltänkt vindkraftpark, mysteriet med ejderns dramatiska tillbakagång, och – inte minst – berättelsen om en skräntärnas fascinerande liv och flyttning.  

 

Alfågel
Huvuddelen av Europas population av alfågel övervintrar i Östersjön. Vintrarna 1992 och 1993 beräknas 1,4 miljoner individer ha befunnit sig i svenska vatten. Vid inventeringar 2007–2009 fanns mindre än en halv miljon, en populationsminskning med 69 procent på 15 år. Den övervintrande populationen klassas som Starkt hotad (EN) på den svenska rödlistan. Det i särklass viktigaste övervintringsområdet är Hoburgs bank samt Norra och Södra Midsjöbankarna (söder om Gotland och sydost om Öland).

 

Hotbilden
Denna del av Östersjön utgör en av de mest trafiktäta fartygslederna i världen. Ett omfattande oljebälte som skulle drabba Hoburgs bank och/eller Midsjöbankarna riskerar att bli ett dråpslag för alfågelpopulationen. Redan idag är såväl medvetna som oplanerade oljeutsläpp alldeles för vanligt förekommande i området. Det numera begränsade fiske som bedrivs på Hoburgs bank och Midsjöbankarna utgör ett relativt begränsat hot mot de övervintrande alfåglarna i form av störning och att alfåglar kan fastna i fångstanordningar. Ett mer sentida hot utgörs av havsbaserad vindkraftsutvinning. Omfattande planer på en vindkraftpark på Södra Midsjöbanken har varit aktuellt i tio års tid. Då alfåglar konstaterats undvika vindkraftparker skulle en etablering kunna innebära att uppemot 20 procent av alfågelpopulationens övervintringsområde ”försvinner”.

 

I del 2 om alfågeln kommer vi berätta om vad vi gjort hittills för att försöka rädda det viktigaste övervintringsområdet.

 

Text Daniel Bengtsson