Fokus på Alfågeln - vad vi gjort hittills
I vår höstkampanj Hav och kustfåglar får du möta fascinerande kustfåglar i deras miljöer, och hoten vi vill arbeta mot. Vi kommer under hösten att presentera historier om alfåglarnas övervintring vid Midsjöbankarna och hotet mot dem i form av en feltänkt vindkraftpark, mysteriet med ejderns dramatiska tillbakagång, och – inte minst – berättelsen om en skräntärnas fascinerande liv och flyttning.
Alfågel
Huvuddelen av Europas population av alfågel övervintrar i Östersjön. Vintrarna 1992 och 1993 beräknas 1,4 miljoner individer ha befunnit sig i svenska vatten. Vid inventeringar 2007–2009 fanns mindre än en halv miljon, en populationsminskning med 69 procent på 15 år. Den övervintrande populationen klassas som Starkt hotad (EN) på den svenska rödlistan. Det i särklass viktigaste övervintringsområdet är Hoburgs bank samt Norra och Södra Midsjöbankarna (söder om Gotland och sydost om Öland).
Vad vi gjort hittills
Som naturvårdsorganisation såg BirdLife Sverige mycket positivt på det förslag till marint skyddsområde (Natura2000) som länsstyrelsen och Naturvårdsverket lade fram för regeringen 2016. Detta täckte alla tre utsjöbankarna och vattnen mellan dem. Men när regeringen lanserade sitt förslag frångick man myndigheternas version genom att, mer eller mindre ”i smyg”, rita bort den del av Södra Midsjöbanken där vindkraftparken planerades.
Här blev artskyddet överkört av näringsintressena inom Miljö- och energidepartementet. Eftersom detta står i strid med EU-direktiven, som säger att man vid utpekande av Natura 2000-områden måste inkludera de områden som är viktigast för de arter man avser att skydda, skickade BirdLife Sverige ett officiellt klagomål till EU-kommissionen.
Även om det dröjde så var våra framförda synpunkter synbara i det ”letter of formal notice” som EU-kommissionen riktade till den svenska regeringen i maj 2020. Där framkommer att Sverige måste redovisa hur (främst det marina) Natura 2000-nätverket ska stärkas, till exempel genom att av BirdLife utpekade ”Important Bird Areas” inkluderas och får juridiskt skydd, vilket detta område är.
I del 3 om alfågeln kommer vi berätta om vad vi hoppas på i framtiden, bland annat i form av miljömässiga krafttag.
Text Daniel Bengtsson