Fokus på Alfågeln - vad vi hoppas på i framtiden
I vår höstkampanj Hav och kustfåglar får du möta fascinerande kustfåglar i deras miljöer, och hoten vi vill arbeta mot. Vi kommer under hösten att presentera historier om alfåglarnas övervintring vid Midsjöbankarna och hotet mot dem i form av en feltänkt vindkraftpark, mysteriet med ejderns dramatiska tillbakagång, och – inte minst – berättelsen om en skräntärnas fascinerande liv och flyttning.
Alfågel
Huvuddelen av Europas population av alfågel övervintrar i Östersjön. Vintrarna 1992 och 1993 beräknas 1,4 miljoner individer ha befunnit sig i svenska vatten. Vid inventeringar 2007–2009 fanns mindre än en halv miljon, en populationsminskning med 69 procent på 15 år. Den övervintrande populationen klassas som Starkt hotad (EN) på den svenska rödlistan. Det i särklass viktigaste övervintringsområdet är Hoburgs bank samt Norra och Södra Midsjöbankarna (söder om Gotland och sydost om Öland).
BirdLife Sveriges mål
Vi vill se ett verksamt skydd för alfågelns fundamentalt viktiga övervintringsområde på Hoburgs bank och Midsjöbankarna – ett skydd som innebär ett starkt regelverk för att förhindra oljeutsläpp (inklusive övervakning och bestraffning vid överträdelser), exploatering av alfåglarnas livsmiljö (vindkraftverk, sandutvinning) samt fartygstrafik som påverkar alfåglarna negativt. Natura2000-området måste omfatta hela det område som är utpekad som IBA.
Det av regeringen utpekade Natura 2000-området ”Hoburgs bank och Midsjöbankarna” (grön yta). Den rosa ytan visar del av Södra Midsjöbanken som ingår i skyddsområdet, medan den lila ytan är resterande del av Södra Midsjöbanken som alltså förblivit oskyddad (hela banken är dock IBA-område). I förslaget från länsstyrelsen och Naturvårdsverket följde skyddsområdet den räta gröna linjen som utgör svensk ekonomisk zon.
Text Daniel Bengtsson