Ottenby bjöd kursdeltagarna på soligt sensommarväder under ringmärkningskursen förra veckan. Foto: Lotta Berg.
27 augusti, 2021
Ringmärkningskurs åter igång på Ottenby fågelstation
Under förra veckan var det febril aktivitet på Ottenby fågelstation. Under fem dagar har det hållits fortbildningskurs i ringmärkning och dagarna har varit lika roliga och givande som de varit långa. Dagarna varvades med ringmärkning från tidig morgon och teori till sena eftermiddagen och kunskapshungern verkade till synes omättlig.
– Den har varit toppenbra! Vi har haft elva deltagare och det har varit högljudda diskussioner om stort och smått! Det är spännande och roligt att jämföra deltagarnas diskussioner dag ett med dag fem, för man märker tydligt hur samtalen förändras i takt med att kunskapen utvecklas under dagarna, berättar stationschefen Magnus Hellström som tillsammans med Aron Edman varit de som lett kursen.
Duon Hellström och Edman är inte ovana att lära ut ihop. De har en handfull gånger tidigare hållit samma kurs på Ottenby fågelstation och intresset är alltid stort.
– Över 40 personer ansökte till kursen i år men på grund av pandemin var vi tvungna att ha ett vaccinationskrav på alla deltagare, så då föll en del bort eftersom man inte hunnit bli fullvaccinerad, berättar Magnus Hellström.
Men det till trots så fanns det några ungdomar med i elevskaran, såsom sommarens ringmärkare från Ottenby Fågelstation, men majoriteten av deltagarna var över 40-års sträcket. I gruppen fanns även Vår Fågelvärlds redaktör Niklas Aronsson.
– Det var en fantastiskt intensiv och rolig vecka. Väldigt mycket information och fakta som skulle processas på kort tid. Både Magnus och Aron som var kursledare var väldigt pedagogiska och tålmodiga med oss. Det är definitivt en kurs jag vill rekommendera ringmärkare eller personer som vill förkovra sig om åldersbestämning av fåglar, att gå, berättar Niklas Aronsson.
Kursen var inte tänkt som en nybörjarkurs, utan som en kurs för den som redan är ringmärkare och vill vidareutbilda sig eller för den som under en längre tid hjälpt till vid ringmärkning men vill ta steget och själv bli fullfjädrad ringmärkare. Och likt tidigare år så nåddes de högt uppsatta kunskapsmål man hoppats nå med kursen.
– Det tycker jag absolut att vi gjorde. Det vi jobbar hårdast med är att lära deltagarna systemtänket kring de metoder som används för att åldersbestämma fåglar, och när slanten väl trillar ned så ser man hur det går upp ett ljus. Efter det handlar det mycket om mängdträning. Men det måste man sköta själv på egen hand, man kan jämföra det lite med att ta en intensivkurs för att få körkort, förklarar Magnus Hellström.
Något beslut har inte tagits än kring när nästa kurs av samma slag ska hållas, om det blir redan nästa sommar eller sommaren därpå. Men med tanke på det stora intresset så är det inte omöjligt att det blir en liknande kurs under sista veckan på sommarlovet redan nästa år.