Skedand. Illustration: Terése Karlsson Halldén.
8 oktober, 2022
Våtmarker: mellan bladvass och strand finner vi skedanden
Sverige är ett av världens tio våtmarksrikaste länder. Inom Europa har vi tillsammans med de övriga nordiska länderna den mest varierande uppsättningen av våtmarkstyper. Om man jämför med omvärlden är visserligen många av de svenska våtmarkerna i ganska bra skick, men nästan en fjärdedel av den totala ytan av våtmarker i Sverige har försvunnit under de senaste 100 åren. Detta har bland annat skett genom utdikning.
De kommande veckorna kommer vi berätta om sex fågelarter med olika krav på sin livsmiljö, men med våtmark som grundkrav. De är arter som i olika grad hotas på grund av biotopförstörelse. Vi berättar vad hoten mer exakt består i, vad föreningen har gjort hittills, och hur framtiden ser ut för arterna. Vi kommer även berätta hur ett projekt för att återskapa en våtmark kan planeras.
I den grunda våtmarken mellan bladvass och strand, i det som kallas den blå bården, kan man i maj se mindre ansamlingar av skedänder som snurrar runt på vattnet och som med sina platta näbbar sörplar i sig något som kanske är en fjädermygglarvssoppa. Artens skedformade näbb har mycket finare lameller än andra simänder och genom att föra näbben från sida till sida strax under vattenytan filtreras även mycket små födopartiklar fram. Skedanden är speciellt anpassade för näringssök i grunda vatten.
Hotbilden
Utdikning av våtmarker har pågått sedan 1800-talets mitt, vilket medfört att häckningslokaler försvann och att den svenska populationen minskade. Under 1900-talet upphörde successivt ängsslåttern och senare upphörde till stor del också bete av strandängar. Detta påskyndade igenväxningen av grunda våtmarker och strandängar som utgör skedandens biotop. Under 1960- och 1970-talet var tillbakagången särskilt tydlig, vilket bekräftas av finska uppgifter.
Skedanden är rödlistad som nära hotad (NT) sedan 2020. Enligt Fåglar i Sverige fanns 2200 par i landet. Skedanden förekommer som häckfågel över stora delar av Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten, men är sällsynt och lokal i sin förekomst., med en viss koncentration till de östra landskapen och Gotland.
Åtgärder
Vid restaureringar av grunda våtmarker är skedanden snabb på att hitta tillbaks om förutsättningarna är de rätta. Om restaureringen innehåller årlig skötsel av strandängarna med bete eller slåtter och att den blå bården bibehålls kommer skedanden hitta dit. Skedanden är tillsammans med årtan en bonusart för alla våtmarksprojekt i jordbrukslandskapet eller på strandängar.
Vad vi har gjort
BirdLife Sverige och dess medlemmar har under åren engagerat sig i många våtmarksprojekt sedan 1970-talet. Kristianstads Vattenrike, Tåkern, Kvismaren, Hjälstaviken, Tysslingen och Hornborgasjön för att nämna några. Till skillnad från 1970-talet finns det idag stor kompetens om våtmarker och dess funktioner hos myndigheter och konsulter. BirdLife Sverige startade Sjöfågeltaxeringen tillsammans med Lunds Universitet och den ger möjligheter att följa fler våtmarksarter på ett bättre sätt där skedanden är en av dem.
Vad vi hoppas på i framtiden
Vi i BirdLife kan fortsätta att bidraga till skedandens gynnande genom att föreslå nya restaureringsobjekt, ha synpunkter på skötseln av våtmarker och följa populationer hos våtmarksfåglar genom att inventera våtmarker. Om många deltar i Sjöfågeltaxeringen kan skedandens population följas bättre över tid. En annan viktig del är att se till att de våtmarksområden kring Medelhavet, som är skedandens vinterkvarter, blir IBA och får ett framtida skydd och här kan vi utnyttja BirdLife Internationals nätverk.
BirdLife Sverige genomför årets kampanj för fler våtmarker med stöd från Postkodlotteriet. BirdLife Sverige är sedan 2020 förmånstagare, se vår sida här.
Stöd vårt arbete för fler våtmarker
Skänk en gåva via Swish
Betala in valfritt belopp (skriv Våtmarkskampanj som meddelande) till:
123 – 900 56 53
När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!
Stöd från våtmarksfonden
Stiftelsen Svensk Våtmarksfond är ett samarbete mellan BirdLife Sverige, Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund. Fondens syfte är att stödja åtgärder för att bevara, skapa och sköta våtmarker främst för fågellivet. Den har hittills varit delaktig i närmare 600 våtmarksprojekt. Det går att söka medel ur fonden för bidrag till våtmarksprojekt och till forskning. Bidraget kan bestå av ekonomisk hjälp, men också av rådgivning, utbildning och kontaktförmedling. Läs mer om hur man ansöker om bidrag på fondens webbsida: vatmarksfonden.se.