27 maj, 2024

Nationella rapportkommittén 2023

BirdLife Sverige presenterar utdrag från vår verksamhetsberättelse för år 2023. Dessa ger en inblick i det engagemang och den verksamhet som utgör ryggraden i BirdLife Sverige. Vi tackar er för att ni delar vår resa för en ljus framtid för fåglar och människor.

Nationella rapportkommittén är utsedd av BirdLife Sveriges styrelse och kommittén består för närvarande av följande ledamöter: Peter Nilsson, Sundsvall, Fredrik Friberg, Knivsta, Johan Nilsson, Sollentuna, Per Flodin, Flen och sist men inte minst Andreas Livbom, Luleå, som var sammankallande för Fågelåret och avgick under hösten.

Tillkom gjorde Per Gustafsson, Forshaga, liksom ny sammankallande Inger-Marie Wohlfarth. Deltagit under kortare tid i NRK 2023 har även Jonas Grahn.

Gruppen träffades fysiskt vid Ottenby 30 september – 1 oktober och dessutom har cirka fem ytterligare träffar genomförts med hela eller delar av gruppen.

NRK:s ansvar består av följande:

  • Framtagande och underhållande av riktlinjer för nationella fågelrapporten som publiceras i Fågelåret.
  • Vägledning och samordning av de regionala rapportkommittéerna (validering, raritetsbeskrivning, bedömningar med mera).
  • Nationella fyndberäkningar och sammanställningar.
  • Spontanitetsbedömningar (arter som RK inte bedömer).
  • Slutgranskning (övergripande ansvar för innehållet i den nationella fågelrapporten).
  • Föreslå avstängning av rapportörer i Artportalen.
  • Överprövningar av RRK:s behandlade raritetsbeskrivningar (självinitierat eller uppmanat).
  • Prövning av RRK eller enskilda ledamöter.
  • Huvudansvar för utbildning av rapportörer (initiering, material med mera – ej utförande).

NRK med uppgifter återfinns på birdlife.se/nrk/. Fortlöpande ­ajourhåller NRK listan med kontaktpersoner för de regionala rapportkommittéerna. Vid förändringar bör detta meddelas NRK för att uppgifterna ska vara korrekta. Med ett par års fördröjning publiceras även den nationella rapporten digitalt. Under de senaste tre åren har arbetet tagit fart och utvecklats. Vi har som exempel utvecklat BirdLife Sveriges riktlinjer för RRKs arbete. Till den nationella rapporten har under året ett flertal nya skribenter engagerats.

Under året genomfördes ett arbete för en förnyelse av Fågelåret med ny disposition. Initiativet skedde tillsammans med Magnus Hellström, Eva Mattsson och ny redaktör Niklas Aronsson. I samband med utgivningen nu i december blev det layoutat i form av en uppdelning beroende på syfte: med naturvårdsintressanta arter respektive rariteter i olika rapporter. 

  • Dessutom har den rapportinstruktion som skickas ut till RRK förnyats. 
  • Andreas Livbom avslutade sitt åtagande vid publiceringen av nya Fågelåret (2022) och tackas för ett flertal års engagemang. Just nu planeras för träff för landets RRK, i januari 2024.

Till sist skulle vi från NRK vilja tacka såväl styrelsen som RK och landets RRK för ett alldeles ovanligt stort engagemang under året!

Läs mer här