17 juni, 2024

Naturum Ottenby 2023

BirdLife Sverige presenterar utdrag från vår verksamhetsberättelse för år 2023. Dessa ger en inblick i det engagemang och den verksamhet som utgör ryggraden i BirdLife Sverige. Vi tackar er för att ni delar vår resa för en ljus framtid för fåglar och människor.

Fler besökare än tidigare, 50-årskalas, många lyckade samarbeten och en ny medarbetare. En sammanfattning av 2023 från naturum Ottenby.


Den 1 april slog vi upp portarna för säsongen och våren rullade på som vanligt. Trots en lite sval början på årstiden så svek inte besökarna oss. Sommaren fortsatte sedan full fart med många besökare. En glad nyhet för året var det kommunala vattnet som drogs in under vintern. Det underlättade sommarens arbete då vi slapp allt extrajobb med att fixa toaletter som inte funkade. Hösten blev väldigt lugn på udden sett till såväl antal fåglar som antal besökare. Totalt besökte 65 540 personer naturum fram till vi stängde 5 november. Våren och försommaren var ungefär som förra året med 18 395 besökare. Sommaren visade sig bli den bästa sedan 2011 sett till antal besök. Men med något färre deltagare på våra guidningar jämfört med förra årets rekord (1 550 i år jämfört med 1 738 under 2022). Hösten fick sedan bland de lägre besökssiffrorna, bara 2016 var sämre. Vi erbjöd totalt 658 guidade turer under året och drygt 3 200 personer deltog. Detta gör 2023 till näst bästa året sett till antal besökare och även till antal deltagare på våra guidningar. Vi är nöjda med året!


Naturum som varumärke fyllde 50 år och detta uppmärksammades hos oss 9 september då vi bjöd besökare på fika. Naturum i Ottenby var ett av de första i Sverige, då som en husvagn på parkeringen till Ölands södra udde. Husvagnen kom på plats efter det att Ölandsbron byggdes 1972.

 

Det fina samarbetet med Mörbylånga kommun kunde vi fortsätta med även i år! Förutom våra gemensamma skolprojekt Miniguider och Friluftsdagar körde vi i år även en guidad tur tillsammans: Vintervandring på sandreveln – en vandring ut på sandreveln i Ottenby naturreservat. Det visade sig vara jättemånga som ville med oss ut och turerna med max 50 deltagare fylldes snabbt, trots risk för isande havsvindar.


Tillsammans med BirdLife Sverige genom Kajsa Grebäck och Anette Barr, naturum Trollskogen, Ölands Naturskyddsförening och Station Linné höll vi i en dag för skolor under Biologiska mångfaldens dag 22 maj. Vi var på Station Linné och hela Torslunda skola, som ligger i närheten, deltog i olika aktiviteter kopplade till biologisk mångfald.

 

Östersjödagarna anordnades 1–2 september i Färjestadens hamn tillsammans med Mörbylånga kommun, Borgholm Energi, Ölands Naturskyddsförening och naturum Trollskogen. En dag för skolor och en dag för allmänheten där deltagare bland annat kunde håva och snorkla i havet, titta på Östesjödjur i akvarier, samt fascineras av hur snabbt vattnet rinner av ett dikat landskap jämför ett odikat, snyggt visat i en modell gjord av Kalle i Ölvedal.

I naturum visades flera olika tillfälliga utställningar under året. Bland annat en om invasiva arter – Våra ovälkomna gäster – som tagits fram av Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten. Den var uppskattad av besökare och det var många som fick lära sig att även den fina vres­rosen är invasiv.

 

Den stora förändringen till i år var att naturum fick ytterligare en fast anställd personal, så nu är vi två!
Stina Andersson började i mars och jobbar del av sin tid på naturum och
resten av tiden på Ottenby fågel­station. Att ha en till anställd som dessutom jobbar på båda platserna har, precis som vi hoppades, gjort arbetet på udden enklare, effektivare och roligare.

Snorkling under Östersjödagarna. Foto: Ida Hansson