17 juni, 2024

Historisk seger för naturen

Idag antog EU:s ministerråd äntligen restaureringslagen (NRL). Detta var det sista steget innan det, av många, efterlängtade förslaget om att restaurera 20 procent av Europas naturtyper till år 2030, blir verklighet. Resultatet är en enorm seger för Europas natur, klimatåtgärder, medborgare och framtid.

 

Nu kunde förslaget samla tillräckligt stor majoritet (drygt 66 procent) för att gå igenom sedan Österrike bytt ståndpunkt. Tidigare i vår stoppades omröstningen då det stod klart att det inte fanns en tillräckligt stor majoritet i ministerrådet för att förslaget skulle gå igenom. Bland de länder som var emot då och som inte ändrat uppfattning finns Sverige.

 

– Vi har kämpat så hårt för att den här lagen ska bli verklighet, eftersom vi är övertygade om att det är vår bästa chans att skapa en gynnsam framtid för Europas natur och dess befolkning. Samtliga EU-länder måste nu inleda arbetet att restaurera den natur vi är så beroende av och därmed vända den negativa trenden för biologisk mångfald, vilket också dramatiskt ökar chanserna att mildra de negativa klimateffekterna. Enligt genomförda opinionsundersökningar är detta precis vad de flesta svenskar och européer önskar och förväntar sig av våra folkvalda politiker, säger Daniel Bengtsson, fågelskyddsansvarig på BirdLife Sverige.

 

#RestoreNature-koalitionen (BirdLife Europe, ClientEarth, EEB och WWF EU) har också kommenterat resultatet:

Dagens omröstning är en massiv seger för Europas natur och medborgare som länge har krävt omedelbara åtgärder för att hantera naturens alarmerande nedgång. Efter år av intensiva kampanjer och många upp- och nedgångar, är vi glada att denna lag nu är verklighet – denna dag kommer att gå till historien som en vändpunkt för natur och samhälle. Nu behöver vi alla sätta igång: Medlemsstaterna måste genomföra denna lagstiftning på rätt sätt utan dröjsmål i sina länder, i nära samarbete med alla involverade intressenter. I slutändan kan naturen återhämta sig, till förmån för vårt klimat, biologiska mångfald och människor!”

 

Lagen har haft en av de mest tumultartade resorna i EU-lagstiftningens historia. Efter att ha överlevt en kraftig desinformationskampanj, medsyftet att sänka restaureringslagen, i Europaparlamentet, riskerade den att bli avvisad i det allra sista steget i ministerrådet. Nu blev utgången en annan, och nu finns en mycket viktig lagstiftning på plats, som rätt genomförd kan garantera naturvärden för kommande generationer.

Foto: Niklas Aronsson