2 december, 2024

Nyfikenheten räddade viktig natur

Under en vecka lyfter vi fram alla volontärer som inventerar fågellivet runt om i Sverige. Genom ert ideella arbete hjälps vi åt att förstå fåglarnas livsvillkor bättre och bidrar till bevarandet av värdefulla naturområden.

Sören Larsson är volontär och engagerad inventerare i Västmanlands Ornitologiska Förening. Genom år av fältarbete har han inte bara samlat viktig kunskap, utan även bidragit till att skydda naturen för framtida generationer.

 

För Sören Larsson började allt med en nyfikenhet för fåglar och ett starkt intresse av att själv undersöka och hitta svar.
– Det var intresset för fåglar, och möjligheten att själv kunna följa upp frågor, som ökade min kunskap. Att se med egna ögon och höra med egna öron gör upplevelserna starkare än om man bara lyssnar på andras information. Att vara i naturen, observera fåglar och dokumentera deras beteenden blev snabbt en livslång passion, säger Sören Larsson.

 

Genom åren har han varit engagerad i flera betydelsefulla projekt, i fågelföreningarna. Till exempel den intensiva inventeringen av sjön Gnien i Ramnäs under 1960- och 1970-talen. Vid den tiden fanns ett förslag om att valla in sjön, något som skulle ha påverkat fågellivet och den biologiska mångfalden negativt. Sören Larsson, och flera andra frivilliga, spenderade otaliga timmar med att dokumentera flyttande och rastande fåglar. Tack vare deras insatser, och det kunskapsunderlag de skapade, kunde invallningen stoppas, och sjön blev istället ett naturreservat.

 

En liknande framgångssaga utspelade sig under 1980-talet när Fermansbo urskog hotades av avverkning.
– Vi var ett gäng som inventerade intensivt i skogen genom att kartlägga fåglar, kärlväxter och insekter, säger Sören Larsson.
Tack vare den gedigna dokumentationen från inventeringen lyckades de skydda skogen, som idag också är ett naturreservat. Genom att lyfta fram områdenas biologiska värde har Sören Larsson och hans kollegor bidragit till att bevara en del av Västmanlands natur.

 

Han drivs fortfarande av en önskan att lära sig mer om fåglar och deras livsmiljöer – men också av de minnesvärda naturupplevelserna.
– Att inventera handlar inte bara om att samla data, utan också om de stunder man får uppleva i naturen, säger han.

Sören Larsson engagerar sig regelbundet i häckfågeltaxeringar, holkinventeringar för ugglor och rödstjärtar, samt vinterfågelräkningar. I ett inventeringsprojekt efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014, där han tillsammans med andra inventerare har arbetat i hela sex år, har ett unikt kunskapsmaterial skapats. Det har engagerat 16 inventerare och cirka 30 medföljare, vilket har varit ett krav från myndigheterna av säkerhetsskäl.

 

Trots sitt enorma engagemang för naturen stöter Sören Larsson ibland på utmaningar, inte minst tidsbrist. Men han ser också fördelarna med att inventera ideellt.
– Om man utför en inventering ideellt kan ingen påstå att resultatet styrs av ekonomiska skäl.

Han lyfter även fram värdet av att arbeta tillsammans i föreningen och att lära av varandra.
– Att i en grupp ta sig an ett område, en skog, en sjö eller kanske en art, och tillsammans ta fram kunskap om vilka arter som lever där, eller hur många par av en viss art finns inom ett bestämt område, gör arbetet både lärorikt och roligt, säger Sören Larsson.

Själv är han aktiv i både Ramnäs-Virsbo Naturklubb och Västmanlands Ornitologiska Förening.

 

Ett engagemang värd ett stort tack! Sören Larsson och alla andra som lägger ner sin tid på att inventera fåglar. Genom ert ideella arbete får vi en bättre bild av hur fågellivet i Sverige mår. Tack för ert engagemang – tillsammans bidrar vi till en ljusare framtid för både fåglar och människor.