27 mars, 2025

Wermlands Ornitologiska Förening 2024

Wermlands Ornitologiska Förening har sedan början på 2020-talet sakta slumrat in och medlemstalet har sjunkit drastiskt. Därmed blossade diskussionen om föreningens framtid upp under våren 2024. Skulle föreningen läggas ned eller skulle den kunna gå ihop med lokalklubben Karlstads Ornitologiska Förening? Eller skulle det rentav kunna hittas en ny styrelse som ville försöka få liv i föreningen igen? Ett arbete startades för att utreda hur en sammanslagning mellan WOF och KOF skulle kunna se ut. När årsmötet, som skulle hållas i juni, utlystes fanns egentligen bara två alternativ – nedläggning eller sammanslagning. Så under veckorna före årsmötet jobbades det febrilt för att hitta tillräckligt många personer som var villiga att bli en del av en ny styrelse. Detta lyckades och därmed fick WOF en nystart under 2024.


Föreningen fanns egentligen inte längre i praktisk mening. Den var inte nerlagd men epost och hemsida fungerade inte längre då räkningarna inte hade betalats. Tillgången till bankkontot var blockerad då det inte hade hållits ett årsmöte under 2023. Vi kunde helt enkelt inte kommunicera med de få medlemmar som var kvar. I mitten på oktober var föreningen på fötterna igen och då kunde vi åter börja värva medlemmar.

 

Vi hade dock smygstartat med två exkursioner som blev uppskattade av de få medlemmar som kom. Lite norr om Sunne finns sjön Björken som under hösten är en bra lokal för rastande fåglar. Dit bar det av för den första exkursionen och många glada deltagare hakade på. Dessvärre var det väldigt dimmigt under lång tid men deltagarna blev ändå imponerade av hur bra det går att skåda med bara hörsel. För den andra exkursionen åkte vi till Ladholmen på Värmlandsnäs sydspets för att spana på fåglar som sökte sig till varmare breddgrader.
I slutet på november ordnade vi ett medlemsmöte och det var mycket glädjande att det var en stor uppslutning. 30 personer deltog, de flesta på plats i lokalen och några på länk. Styrelsen berättade om nystarten av föreningen och därefter tog Stefan Strandbergh över föreställningen med ett föredrag om pilgrimsfalk i Värmland. Han har varit involverad i ringmärkning av pilgrimsfalk i Värmland i 28 år och det syntes. Mycket kunskap förmedlades på ett mycket entusiastiskt sätt.

 

VO, eller Värmlands Ornitologen, är föreningens tidskrift som brukar komma ut en gång per år. År 2023 producerades ingen tidskrift och för år 2024 beslutade vi att vi inte hade resurser i vare sig tid eller pengar för att göra en tidskrift. Däremot gjorde redaktionen att mycket bra arbete med Fågelåret 2023 och Fågelåret 2024. Dessa två publikationer är sammanställningar över observerade arter i Värmland över respektive år. Båda dessa kom ut digitalt.

Läs om vårt arbete för en ljus framtid för fåglar och människor.
BirdLife Sveriges verksamhetsberättelse sammanfattar årets arbete, både nationellt och regionalt. Här får du ta del av våra insatser för fågelskydd, forskning, fågelintresse och påverkansarbete. Verksamhetsberättelsen är intressant för både medlemmar och samarbetspartners och ger en tydlig bild av hur vi tillsammans gör skillnad.

 

Läs vår verksamhetsberättelse här