Fyra personer fick ta emot BirdLife Sveriges förtjänstplakett för särskilt berömvärda insatser. Dessa var Åke Abrahamsson, för sitt ambitiösa arbete med att sätta upp tornfalksholkar, Johan Jensen, för sitt jobb med den Nationella rapportkommittén, Mats O. G. Eriksson, för sitt engagemang för Sveriges lommar, samt Margareta Wilhelmsson för sitt arbete i Varbergs Ornitologiska förening.
Läs hela motiveringarna här nedan.
Åke Abrahamsson
Åke Abrahamsson är en person som har varit med så länge att ingen annan riktigt kan berätta hur det började. Åkes namn är för många synonymt med föreningsengagemang, i Falbygdens fågelklubb där han är ordförande sedan länge, i Västergötlands Ornitologiska Förening och inte minst i Hornborgasjöns fältstation. Där är Åke stationschef och därtill ansvarig för simfågelräkningarna och Natura2000-inventeringarna. Men aldrig sinande envishet ser ha till att få ihop folk som kan genomföra dessa inventeringar, och skriver ihop rapporter till Hornborgadokumentet varje år. Åke engagerar inte bara i inventeringar utan även i fågelintresseaktiviteter såsom exkursioner. Dessa genomförs både lokalt och lite mer långväga, i det senare fallet ofta tillsammans med Skövde Fågelklubb, och Åkes entusiasm har säkerligen varit en bidragande faktor till det goda samarbetet mellan de lokala klubbarna i Västergötland. Åke har därtill ringmärkt tusentals tornfalksungar, och han har varit med och skapat evenemang som ”Tranans Dag” och ”Tranvår”, för att skapa ett mervärde för besökarna vid Hornborgasjön.
Mats Eriksson
Om man vill veta något om Sveriges lommar så är det Mats Eriksson man tar kontakt med. Mats har lagt ett oändligt antal timmar på landets stor- och smålommar, både i fält och som ansvarig för Projekt Lom. Projektets verksamhet syftar till att främja informations- och fågelskyddsarbete samt forskning om lommarna, med uppföljning av storlommens och smålommens häckningsutfall i Sverige som en prioriterad verksamhet. Här har Mats outtröttligt arbetat med att hämta in och sammanställa inventeringsresultat från hela landet, jobba med nyhetsbrevet ”Lom-hört” och projektets webbplats. Han har också, tillsammans med flera andra, skrivit vetenskapliga artiklar om lommarnas liv och leverne, och enligt säker källa – Mats själv – kan vi förvänta oss fler sådana artiklar framöver baserat på det fantastiska datamaterial som Mats har varit synnerligen drivande i att samla in. För denna del av sitt arbete har han redan fått föreningens amatörforskningspris, medan han nu tilldelas en förtjänstplakett för sitt fina arbete på fågelskyddssidan.
Margareta Wilhelmsson
Margareta startade inte med fågelskådning som tonåring utan betydligt mycket senare, men hon har å andra sidan sedan hon startade med hunnit med väldigt mycket. Hon började vid Getteröns fågelstation och har varit drivande i att inspirera nya fågelskådare och ringmärkare. Hon har varit aktiv inom Varbergs Ornitologiska Förening och var drivande i att få finansiering av föreningshuset, det berömda VOF-huset med utsikt över reservatet, på Getterön och att få det att fungera väl. Hon har under flera år varit ringmärkare på flera fågelstationer och hela tiden varit en inspiration genom att illustrera möjligheten att utveckla intresse för många aspekter av fågelskådning oavsett bakgrundskunskaper. Margareta har en god pedagogisk ådra och delar mer än gärna av sig av sina kunskaper på ett sätt som gynnar många andra fågelintresserade.
Johan Jensen
Johan har under många år varit en ledande gestalt inom fågelskådningen i Östergötland, som är hemlandskapet, men också på Öland där han spenderar tid i föräldrarnas hus i Triberga. Sedan många år har han varit sammankallande och drivande i Östergötlands rapportkommitté, och lagt ned ett oändligt antal timmar på rapport- och lokaladministration, möten, författande till Fågelåret och ÖgOF:s tidskrift Vingspegeln. Han har också varit aktivt deltagande i ÖgOF:s ringmärknings- och sträckräkningsprojekt på Häradsskär i östgötaskärgården.
De kanske allra största insatserna har Johan dock gjort inom den nationella rapportkommittén, NRK. Han har länge varit drivande i det svåra arbetet med att samordna fågelrapportering, kvalitetssäkring, fenologibedömningar, Artportalsadministration och mycket annat i NRK. Många lär instämma i att det nationella samordningsarbetet är en av de allra viktigaste aspekterna av svensk fågeldokumentation i nuläget – Johan har gjort ett hästarbete i denna viktiga fråga, vilket gör honom väl förtjänt av BirdLife Sveriges förtjänstplakett!