3 september, 2024

Årets silvertärna och Årets fågelskådare 2024

Under den gångna helgens Falsterbo Bird Show hölls den traditionsenliga prisutdelningen för utmärkelserna Årets silvertärna och Årets fågelskådare. Årets pristagare, Debora Arlt från Uppland och Sixten Lindblom från Jämtland, överraskades på scenen och mottog sina priser med stor tacksamhet och glädje. 

 

Kjell Carlsson, ordförande i BirdLife Sverige, presenterade motiveringarna och avslöjade därmed vilka som tilldelats årets utmärkelser. 

 

Årets silvertärna 2024: Debora Arlt 

 

“Debora Arlt har en fantastisk kombination av vetenskaplig kunskap och saklighet kombinerat med brinnande ideellt engagemang, och representerar därmed en stor del av vad BirdLife Sverige vill stå för.  

 

Hennes forskning har främst handlat om stenskvättors populationsdynamik i ett föränderligt jordbrukslandskap – prioriterad kunskap då läget för våra jordbruksfåglar ser bistert ut. Hon ringmärker i olika sammanhang – i Ammarnäs (inom LUVRE projektet), göktytor och stare i holkar i Uppsala, och annat när tillfället ges; hon inventerar en standardrutt; hon sitter också i Upplands regionala rapportkommitté, och är därmed en förebild med tanke på hur få kvinnor vi har i rapportkommittéerna! 

 

Tjädrarna har gynnats av hennes engagemang i Upplands tjädergrupp och användning av ett effektivt kartverktyg som pekar ut skogsområden med kvaliteer för att kunna hysa lekplatser, och också genom hennes dialog med skogsbolag och Skogsstyrelsen om tjädern.  

I dialog med kommun och bostadsbolag har tornseglare fått nya bostäder genom Deboras tornseglarprojekt, som också omfattat arbete omkring hur man kan skydda befintliga boplatser för tornseglare. 

 

Listan kan göras lång. Aktivt fågelskydd, ideellt engagemang och vetenskaplig ekologisk forskning – bättre blir det inte, och Debora är väl värd BirdLife Sveriges utmärkelse Årets silvertärna!” 

 

Debora, som kanske hade anat något, såg ändå lite chockad ut men uttryckte samtidigt stor glädje: 

 

– Det är självklart roligt att få priset och veta att ens arbete uppskattas. Jag känner mig glad och nöjd. Tack för uppmärksamheten, och förhoppningsvis kan det inspirera fler, säger Debora Arlt. 

 

Årets fågelskådare 2024: Sixten Lindblom 

 

Efter att Debora mottagit sitt pris var det dags för Kjell Carlsson att dela ut priset för Årets fågelskådare. 

 

“Sixtens engagemang i aktivt fågelskydd är ovärderligt. Väldigt många mil i Jämtlandsmarker har det blivit för att inventera jaktfalkar och kungsörnar – på skidor i bister kyla om vintrarna och till fots under svettiga och myggiga sommardagar. Han är en mycket skicklig fältornitolog och dessutom duktig fotograf, något som är viktigt när det behövs bra bilder för att till exempel skilja på olika jaktfalksindivider. 

 

Sixten är dessutom aktiv i föreningslivet genom att sitta som ungdomsrepresentant i Jämtlands läns Ornitologiska Förening och bland annat driva frågor om ungdomsläger med BirdLife Sveriges ungdomsskådare. En ung, aktiv och strävsam fågelskyddare med stort föreningsengagemang – priset Årets fågelskådare går välförtjänt till Sixten Lindblom!” 

 

Sixten Lindblom tog emot sitt pris med stor glädje. Han hade rest hela vägen från Östersund för att delta i Falsterbo Bird Show: 

 

– Det känns kul att ha tagit emot priset, och det var inget jag egentligen väntat mig när jag åkte ner till Falsterbo Bird Show, så det kändes extra roligt och ett bra avslut på en väldigt fin helg! Jag känner mig dessutom nu extra motiverad att engagera mig ytterligare i diverse fågelrelaterade frågor och projekt. 

 

En fråga som ofta ställs är hur intresset för fåglar började, och även det fick Sixten Lindblom svara på: 

 

– Den frågan har jag fått många gånger och om jag ska vara ärlig kommer jag inte ihåg särskilt exakta detaljer. Men jag minns att jag var runt 5 år och gick på dagis. Dagisfröknarna startade något slags projekt där vi barn bland annat fick måla fåglar och satte upp fågelmatare utanför förskolan. Av någon anledning tyckte jag det var lite extra spännande och när jag berättade om det för mina föräldrar visade det sig att vi hade morfars gamla kikare och fågelbok som de tog fram. Därefter har intresset successivt ökat, och fågelminnen från väldigt ung ålder, typ 6–7 år, som att titta på orrspel och besöka Öland tror jag bidragit till att jag fastnade ordentligt för det. 

 

Utmärkelserna sponsras av kikartillverkaren KOWA, som tillhandahåller högkvalitativa kikare. Vi på BirdLife Sverige är mycket glada över detta samarbete. Besök gärna Focus Nordics hemsida för mer information om KOWA.