22 september, 2022

BirdLife Europe & Central Asia och andra NGOs lämnar taxonomiarbetet - för gott den här gången

I april förra året (2021) lämnade BirdLife samt andra naturvårds- och konsumentorganisationer tillfälligt arbetet med det så kallade ”taxonomiarbetet”, det vill säga EU-kommissionens försök att stimulera genomförandet av ”The Green Deal” genom att styra ekonomiska subventioner och investeringar till ”natur- och klimatmässigt hållbara” verksamheter. Kritiken berodde på bristande opartiskhet och transparens samt att bland annat skogsbruk och bioenergi med påtagligt skadliga effekter för natur och klimat riskerade att klassas som det omvända. Efter försäkran från EU-kommissionen om att taxonomin skulle hållas stringent valde samtliga NGOs att återuppta arbetet.


Men efter ytterligare sammanbrott och en kontext där bland annat skogsindustrins starka lobby ständigt motverkar förslag som har potentiell inverkan på ”business as usual” gör samma organisationer bedömningen att taxonomin under nuvarande former aldrig kommer att uppnå sitt syfte. Den kommer istället att innebära en omfattande ”greenwashing” och fortsatt utarmning av de ekosystem som mänskligheten är så oerhört beroende av för vår överlevnad. EU-kommissionen verkar ha ambitionen, men lyssnar i slutändan mer på företrädare för den svenska och finska skogsindustrin, än på vad forskningen säger.


Ett typexempel är att fortsatt trakthyggesbruk, som i decennier efter avverkning läcker enorma mängder växthusgaser, ändå skulle kunna definieras som “signifikant klimatåtgärd”. Bortsett från av skogsindustrin finansierad forskning råder nu dessbättre allt större vetenskaplig konsensus kring att det bästa för såväl biologisk mångfald som klimat är att bevara naturliga ekosystem intakta, men precis som i många andra politiska sammanhang så tillåts ändå kortsiktiga och ekonomiska intressen bli vägledande.


Återstår nu att se hur EU-kommissionen tar taxonomin vidare. Helt klart är att arbetet förlorat sin legitimitet gentemot de värden som ursprungligen var orsak till initiativet.



Läs gärna vidare här i pressmeddelande från BirdLife Europe & Central Asia.