Dagen inleddes med exkursion till Tångevik, innan årsmöte. Foto: Sussie Carlström
19 mars, 2024
Bohusläns Ornitologiska Förening
2023 var ett innehållsrikt år med över 115 aktiviteter. Det var allt från skogsturer med både ugglelyssning och orrspel till havsfågelskådning på Ramsvikslandet och på Klädesholmen. Sträckskådning skedde på Bredfjället i Uddevalla, Lagmansholmen på Orust och vid Mörtevattnet i Stenungsunds kommun. Vi har haft årliga exkursioner gällande artrally, nattsångare, Tofta kile, Torslandaviken och 1 maj på Härmanö. Nytt för året var bland annat Ljungskileviken, ringmärkning vid Funneshultssjön, dagtid på Hullsjön för kvinnor, skådning på Hyppeln, en tur på Orust och sju exkursioner för att skapa ett större engagemang för Skådarhjälpen (Radiohjälpen). Vi hade även exkursioner till andra landskap såsom Västergötland, Dalsland, Halland och Öland.
Föreningen deltog i Fågeltornskampen med flera fågeltorn samt två exkursionen för EuroBirdwatch 2023. Under vintertid ses vi inomhus och har haft föredrag i Artportalen och olika bildvisningar. Under året genomfördes två kurser med temat ”Fågelkunskap och fågelskådning för nybörjare och äldre nybegynnare”.
Alla våra aktiviteter och studiecirklar sker i samarbete med Studiefrämjandet.
Vi har haft flera exkursioner för ungdomar och deltog även på en familjeaktivitet tillsammans med Friluftsfrämjandet på Ålslån i Uddevalla för att få fler barn och ungdomar som vill fågelskåda. Vi har utökat kontakten med BirdLifes ungdomsverksamhet under året.
Vi har under året underhållit vår hemsida med nyheter samt utökat med fler beskrivningar på fågellokaler.
Årsmötet var välbesökt och hölls på Ramsvikslandet. Dagen inleddes med skådning innan förhandlingarna tog vid. Årets fågel 2022 röstades fram och vinnaren blev den välbesökta blåkråkan. Därefter hade vi föredraget “Vad händer med våra skärgårdsfåglar?” som hölls av Jan Uddén. Sedvanligt genomfördes ett medlemsmöte på höstkanten på ett väldigt blåsigt Hållö.
Vi deltog med två representanter på BirdLifes riksstämma som 2023 anordnades av Västergötland. Föreningen deltog även på höstens landsdelsmöte i Skåne. BirdLife genomförde ett av sina styrelsemöten i landskapet, närmare bestämt på Nordens Ark i Sotenäs Kommun och två representanter från BohOF styrelse var på plats och träffade BirdLifes styrelse.
Vi har under året underhållit vår hemsida med nyheter samt utökat med fler beskrivningar på fågellokaler. Sociala medier, såsom Facebook och Instagram, fick över 1 000 respektive 700 följare. Kontinuerligt arbetar vi med dessa kanaler. Tidningsannonser har vi haft med syfte att nå ut till övriga för att utöka vårt medlemsantal.
Föreningens arbete med fågelskydd är en väldigt viktig del i vår verksamhet och vi har under året fungerat som remissinstans i flera ärenden. Nämnas kan de vindkraftsetableringar som planeras både på land och till sjöss, samt kraftledningar. Vi arbetar vidare med att få fler att inventera i landskapet och hade två exkursioner för att introducera inventering av sjöfåglar ihop med fågelskådning. Gällande bobrink för backsvala har vi arbetat vidare för att kolla efter fler alternativ. Vi har ett bra samarbete med Daniel Bengtsson från BirdLife Sverige gällande flera ärenden. Samarbetet med klätterklubbar i landskapet för att inte störa häckningar av uv och falk pågår med deltagande i styrelsemöte. Vi har jobbat på att få till ett fågeltorn i Tanums kommun samt i Kungälvs kommun samt få ett grepp om vem som har ansvaret för redan befintliga torn i Uddevalla kommun.
Fågelholksprojekt har pågått där vi tillverkat 60 fågelholkar som sattes upp runt Ejgdetjärnet i Tanums kommun samt i Ljungskile.
Vår tidskrift ”Fåglar i Bohuslän”, som är en sammanställning över de observationer som skett under 2022 enligt gällande rapportmall, skickades ut till våra medlemmar.
Medlemsantalet är glädjande nog stabilt och vid årsskiftet hade vi drygt 400 medlemmar varav 63 var familjemedlemmar.