Smålom. Foto: Svante Carlbring
10 februari, 2024
Dalslands Ornitologiska Förening 2023
Under årsmötet i mars höll Ola Jennersten från Världsnaturfonden föredraget ”Biologisk mångfald, globalt och lokalt”, och under höstmötet i oktober var det Christer Olssons tur med föredraget Vitryggiga hackspettens återkolonisering av Västerbotten. Senaste observationen av vitryggig hackspett i Dalsland är från maj 2007, men vi hoppas på att den återkoloniserar även vårt landskap.
Det gläder oss mycket att flera nya medlemmar tillkommit under 2023 och att vi därmed blev 230 medlemmar i DOF, en ökning med 31 procent sedan 2020. Detta tillsammans med det positiva mottagandet av almanackan Fåglar på Dal 2023, och nu även Fåglar på Dal 2024, har gjort att DOF:s ekonomi är fortsatt god.
Samarbetet med Hushållningssällskapet vid kulturreservatet Åsnebyn i Melleruds kommun fortsatte under året. Att Åsnebyn, tillsammans med den angränsande fågelsjön Lille Kolungen, inkluderades i Dalslands bästa fågellokaler var ett exempel på detta. I maj hölls ett välbesökt Öppet hus där följande stod på programmet: Guidning bland fåglarna vid Åsnebyn och Lille Kolungen, tidskrifter och andra trycksaker från DOF, böcker om fåglar till försäljning och tips om fågelfotografering. I maj informerade DOF skolklasser om fågelskådning på lokalen.
Facebookgruppen Fåglar på Dal ökade från 350 i början av året till 459 i slutet av året. Vi når nu snabbt ut till fågelintresserade i och långt utanför Dalsland med information om händelser i fågelvärlden och aktiviteter för alla fågelintresserade. Och många delar bilder i syfte att glädja andra eller för att få synpunkter.
Många av DOF:s medlemmar var under våren och sommaren engagerade i inventeringen av smålom, som vi fått bidrag ur Alvins fond att genomföra. Totalt rapporterades 137 skyddade fynd i Artportalen, vilket är ett viktigt underlag i samband med fysisk planering, inte minst vindkraft. Resultatet presenteras i Projekt Loms Lom-Hört 59, som där sammanfattas med En bedömning på basis av inventeringarna i landskapet 2022 och 2023 landar på 25–30 smålomspar, eller på samma nivå som under 1990-talet. Ju fler skyddade arter som rapporteras i Artportalen, desto bättre blir möjligheten att skydda de arter Dalsland har ett speciellt ansvar för. Läs mer om ansvarsarter i Dalsland i DOF:s almanacka Fåglar på Dal 2023.
Men Artportalen är inte bara för skyddade fågelarter utan även för alla vanliga och ovanliga arter, till glädje för alla som vill veta vad som händer i Dalslands fågelmarker. Under året rapporterades 223 publika arter, precis lika många som 2022. Och mycket glädjande att över 31 000 fågelobservationer rapporterats i Artportalen under året, mer än 6 000 fler jämfört med 2022. Och även fler som har fågelrapporter i Artportalen från Dalsland. I år 405 personer att jämföra med 386 år 2022.
Vi kommer att lägga en hel del tid på Kroppefjäll under 2024. Området marknadsförs som södra Sveriges största naturområde med över 100 kilometer vandringsleder, tolv naturreservat och 23 000 hektar med skog och sjöar. Läs mer om Kroppefjäll i Natur på Dal 2/2023 och arbetet för att ljungpipare ska återvända som häckfågel. Under 2023 fick vi även starka indikationer på att smålom häckar, men någon häckningstjärn hittades inte. Och hur står det till med Kroppefjälls och övriga Dalslands ugglor?
Mer information om Dalslands Ornitologiska Förening finns på hemsidan