4 april, 2025

Dalslands Ornitologiska Förening 2024

Det gläder oss att flera nya medlemmar tillkommit under 2024 och att vi därmed blev 227 medlemmar i DOF, vilket innebär i princip oförändrat antal medlemmar sedan 2023. Detta tillsammans med det positiva mottagandet av almanackan Fåglar på Dal 2024, och nu även Fåglar på Dal 2025, har gjort att DOF:s ekonomi är fortsatt god.

 

Två fågelskyddspris delades ut under året, dels för restaurering av en damm och omgivande betesmarker, dels för en sammanställning över ljungpiparens historiska förekomst i Dalsland. Båda prisen presenterades i vår tidskrift Natur på Dal 2/2024.

 

Många av DOF:s medlemmar var under våren och sommaren engagerade i fågelinventeringar. Detta resulterade bland annat i 210 skyddade fynd i Artportalen, vilket är ett viktigt underlag i samband med fysisk planering, inte minst vindkraft. Bland de mer anmärkningsvärda skyddade fynden var landskapets andra lyckade häckning i modern tid av röd glada.

 

Men Artportalen är inte bara för skyddade fågelarter utan även för alla vanliga och ovanliga arter. Till glädje för alla som vill veta vad som händer i Dalslands fågelmarker. Under året rapporterades 226 arter, två fler än 2023. Och mycket glädjande att över 36 000 fågelobservationer rapporterats i Artportalen under året, 12 000 fler jämfört med 2022 och mer än 5 000 fler jämfört med 2023. Vi riktar ett stort tack till de 420 observatörer som bidragit till detta!

 

Vi kommer att lägga en hel del tid på Dalslands högmossar under 2025. Många vadare har säkert minskat eller försvunnit som häckfåglar, och vi ska därför göra en så heltäckande inventering som möjligt. Hans Alexanderssons sammanställning över ljungpiparens historiska förekomst i Dalsland är en ovärderlig utgångspunkt för detta arbete. Under året inköpte och testade DOF ljudboxar som kommer att användas under inventeringar av hotade skogsområden i Dalsland.

Andreas Persson och Roger Gran på Baljåsen. Foto: Peter Bäck

Läs om vårt arbete för en ljus framtid för fåglar och människor.
BirdLife Sveriges verksamhetsberättelse sammanfattar årets arbete, både nationellt och regionalt. Här får du ta del av våra insatser för fågelskydd, forskning, fågelintresse och påverkansarbete. Verksamhetsberättelsen är intressant för både medlemmar och samarbetspartners och ger en tydlig bild av hur vi tillsammans gör skillnad.

 

Läs vår verksamhetsberättelse här