Thomas Birkö under en smutsgamsinventering i Georgien 2018, ett samarbete mellan BirdLife Sverige och SABUKO. Foto: Bengt Allberg
5 december, 2024
Drivs av lusten av inventera
Under en vecka lyfter vi fram alla volontärer som inventerar fågellivet runt om i Sverige. Genom ert ideella arbete hjälps vi åt att förstå fåglarnas livsvillkor bättre och bidrar till bevarandet av värdefulla naturområden.
Upptäckarglädjen är det som driver veteranen Thomas Birkö från Ångermanlands Ornitologiska Förening.
En citronärla som uppvaktade en gulärlehona är bara en av många oväntade upplevelser under hans 50 år som inventerare.
Redan 1973 rapporterade Thomas Birkö in en sjungande gräshoppsångare vid sommarstugan i Själevad. Det blev startskottet för en livslång passion. Senare arbetade han professionellt med natur- och fågelinventeringar, som kommunbiolog i Örnsköldsviks kommun och med uppdrag åt länsstyrelsen och andra aktörer. Han har även inventerat arter som utter, järv, flodkräfta, flodpärlmussla, långskägglav med flera arter och arbetat med naturvärdesinventeringar vid stora projekt.
Nyfikenheten och upptäckarglädjen är drivkraften bakom det ideella arbetet. Thomas Birkö älskar att fördjupa sig i frågeställningar, söka svar och ständigt lära sig mer.
När har man tillräckligt många svar? Det är den största utmaningen. Ofta finns en känsla av att vi kunde ha gjort lite mer, lagt ner lite mer tid, för att bli säkra på hur arbetet ska bedömas och värderas.
Att under en myrinventering 2002 se en citronärla uppvakta en gulärlehona var totalt oväntat. Det var en ny art för landskapet, och paret fick ut ungar i en hybridhäckning.
– Det bröt av från det vanliga registrerandet av myrens häckfåglar, säger Thomas Birkö.
Myrfågelinventeringar som Ångermanlands Ornitologiska Förening genomförde på 1980-talet ledde till att tre fågelmyrar – Stensjöflon, Mossaträsk-Stormyran och Slättbränna-Stormyran – blev naturreservat. Detta skyddade samtidigt flera andra myrar från torvbrytning.
Vi kan tillsammans inspirera andra genom att bjuda in dem till fältarbete och visa hur spännande naturinventering kan vara. Att dela upptäckarglädjen och känslan av att bidra till naturvården skapar gemenskap och kan motivera fler att engagera sig. Känn inget krav på att vara fullärd från början, varje insats är en viktig pusselbit som bidrar till ökad kunskap eller skydd av en art eller ett område.
Ett engagemang värd ett stort tack! Thomas Birkö och alla andra som lägger ner sin tid på att inventera fåglar. Genom ert ideella arbete får vi en bättre bild av hur fågellivet i Sverige mår. Tack för ert engagemang – tillsammans bidrar vi till en ljusare framtid för både fåglar och människor.