Leif Bertilsson med en ung pilgrimsfalk. Foto: Jonas Forsberg
23 september, 2024
Leif Bertilsson får Erik Rosenbergs naturvårdspris
Erik Rosenbergs naturvårdspris tilldelas i år Leif Bertilsson.
Han får priset för att han genom ett mångårigt och hängivet arbete lyckats få pilgrimsfalken att åter häcka i länet.
Leif Bertilsson får ta emot priset på 20 000 kronor på fredag i samband med Rosenbergdagarna.
Den 27 och 28 september arrangeras Rosenbergdagarna i Örebro. Det är dagar för att både i teorin och praktiken uppmärksamma och påskynda arbetet för den biologiska mångfalden. Fredagen ägnas åt föreläsningar och seminarier. Under lördagen blir det exkursioner till olika platser i länet där man gjort satsningar för att gynna biologisk mångfald. Årets tema är våtmarker.
I samband med dagarna kommer Närkes Ornitologiska Förening att dela ut Erik Rosenbergs naturvårdspris. Priset på 20 000 kronor går till eldsjälen Leif Bertilsson, som under många år jobbat med den utrotningshotade pilgrimsfalken.
Erik Rosenberg trodde på 1960-talet att det ”var ute med pilgrimsfalken”. Men några entusiaster ville annat. I Västernärke fanns ett gäng entusiaster under ledning av Leif Bertilsson som under många tog emot falkungar från Nordens Ark och placerade dem som lämpliga platser i Västernärke.
Efter många år hände det som många trodde var omöjligt: pilgrimsfalken började åter häcka i landskapet.
Så här lyder motiveringen:
Projekt Pilgrimsfalk i Västernärke har bidragit till det som många trodde var omöjligt: att rädda pilgrimsfalken. Genom ett mödosamt arbete med att placera ut unga falkar under många år har man åter fått pilgrimsfalken att börja häcka i Närke. Entusiasterna i Projekt Pilgrimsfalk visar att det går att vända negativa trender i naturen.
Priset kommer att delas ut den 27 september kl 13.15, Wilandersalen, USÖ, Örebro.