Inom ramen för ett generellt syfte att främja informations- och fågelskyddsarbete samt forskning om lommarna har övervakning och uppföljning av storlommens och smålommens häckningsutfall i Sverige en prioriterad verksamhet allt sedan starten 1994. Under de senaste åren har ungefär 140 personer varit engagerade i inventeringar, som täckt upp ungefär 15 % av det svenska beståndet av smålom och 5 % av storlomsbeståndet.
Under de första åren och fram till 1999 drevs Projekt LOM gemensamt av Svenska Naturskyddsföreningen och Sveriges Ornitologiska Förening, och från år 2000 och framtill våren 2016 har vi fungerat som en fristående ideell förening. Sedan våren 2016 är Projekt LOM en arbetsgrupp inom Sveriges Ornitologiska Förening – BirdLife Sverige.
I Sverige häckar 5500-7000 par av storlom, och med bestånd av samma storleksordning i Finland och Norge finns 99 % av det häckande beståndet i Europa (utanför Ryssland) i de nordiska länderna. Vidare häckar 10-20 % av det europeiska smålomsbeståndet (utanför Ryssland) i Sverige. Vi har således ett internationellt ansvar för de två lomarterna.
Du är VÄLKOMMEN att stödja eller medverka i vårt arbete; genom att rapportera om häckningsförekomster av storlom eller smålom, eller att betala in en årsavgift på 120 kr. Information om hur rapporteringen går till finner du under fliken ”rapportera”. Naturligtvis är det ”fritt fram” att göra och. Avgiften betalas in till plusgiro 19 94 99-5. Viktigt att notera att inbetalningen avser Projekt LOM och glöm inte att anteckna namn och adress, och gärna också telefonnummer och e-postadress. Tyvärr får vi varje år några inbetalningar som vi inte kan spåra.
Arbetsordning för Projekt LOM – arbetsgrupp inom BirdLife Sverige
Projekt LOM är en arbetsgrupp inom BirdLife Sverige. Inom ramen för ett generellt syfte att främja informations- och fågelskyddsarbete samt forskning om lommarna är övervakning av storlommens och smålommens häckningsutfall i Sverige en prioriterad verksamhet, dvs. att gruppen ska ta över och driva vidare den verksamhet som Projekt LOM startade upp 1994.
Aktiviteter
Första prioritet i arbetsgruppens arbete ska vara:
En förutsättning är att det nätverk av frivilliga som byggts upp inom Projekt LOM kan leva vidare. Detta förutsätter bl.a. följande aktiviteter:
Inom ramen för det mer generella syftet att främja informations- och fågelskyddsarbete samt forskning kan bland annat följande aktiviteter ingå:
Därutöver bör arbetsgruppen ta del i arbetet med samråd och remisser, när storlommen och/eller smålommen berörs. Utkast till formella svar ska kommuniceras med ordföranden i BirdLife Sverige.
Övriga aktiviteter, t.ex. arrangemang (egna eller medverkan i andras) och försäljning, kan genomföras om intresse och resurser (personer, tid, pengar) finns.
Befattningar inom ledningsgruppen
Verksamheten inom Projekt LOM leds och samordnas av en ledningsgrupp. Följande befattningar/funktioner ska finnas inom ledningsgruppen:
Sammankallande för ledningsgruppen utses av styrelsen för BirdLife Sverige,, medan sammankallande fritt kan utse personer till övriga befattningar/funktioner. Därutöver står det fritt för sammankallande att knyta till sig personer för ytterligare befattningar och funktioner utifrån aktuella behov. En och samma person kan ha flera befattningar. Styrelsen för BirdLife Sverige ska hållas informeras om vilka befattningar som inrättas och besättningen av dem.
Pengahantering
Medlemskap i Projekt LOM och nyhetsbrevet LOM-Hört
Medlemskap erhålles genom att erlägga en årsavgift och med möjlighet till avgiftsbefrielse för dem som medverkat med rapporter om storlom och/eller smålom på tänkbara häckningsplatser under innevarande eller närmast föregående år och i linje med de riktlinjer/instruktioner som gäller för rapporteringen.
I årsavgiften ingår nyhetsbrevet LOM-Hört. Utskicket sker i första hand genom e-post och nyhetsbrevet läggs även ut på arbetsgruppens hemsida.
Årsavgiften beslutas av ledningsgruppen, i samråd med styrelsen för BirdLife Sverige.
Ändringar i arbetsordningen
Arbetsgruppens upphörande
Arbetsordningen är beslutad av styrelsen för BirdLife Sverige den 8 november 2015.
Bli Fågelskyddsfadder – stöd fåglarna varje månad
Som Fågelskyddsfadder hos BirdLife Sverige är du med och gör en konkret insats för Sveriges vilda fåglar – varje månad. behövs.