Vi använder cookies på den här webbplatsen. Vissa behövs för att sidan ska fungera korrekt (funktionella). Andra för att analysera hur vår webbplats används (statistik & marknadsföring). Läs mer om cookies här.
Uppdatering av IBA
Regelbundna uppdateringar av data och gränsdragning för våra IBA är av högsta vikt för att säkerställa att naturvårdare och andra beslutsfattare har tillgång till aktuell information för att kunna fatta välinformerade beslut. Det rekommenderas att platserna uppdateras vart tionde år. En uppdatering bör inkludera en granskning av följande:
1. Samtliga befintliga kvalificerande arter för området bör granskas och vid behov revideras om möjligt. Om en uppdatering inte är möjlig bör en motivering tillhandahållas om äldre skattningar återigen tas med i den nya bedömningen.
2. De befintliga gränserna för platsen bör granskas för att säkerställa att de är korrekta och exakta. Ändringar kan behövas om en eller flera kvalificerande arters förekomst inte längre uppfyller kriterierna eller om en arts utbredning inom platsen har förändrats.
3. Informationen om platsen, dess livsmiljöer, viktig biologisk mångfald, kända hot och pågående bevarandeåtgärder bör uppdateras.
En nationell IBA-uppdatering kan antingen vara komplett eller partiell. En komplett uppdatering innebär revidering av alla områden och arter med IBA-kriterium , medan en partiell uppdatering fokuserar på en delmängd av IBA -områden, beroende på tillgängliga resurser, kapacitet och information. Helst bör alla områden som stöder en art eller en grupp av arter ingå i samma uppdateringsövning (t.ex. att alla våtmarksområden uppdateras tillsammans). Det rekommenderas starkt att vid en nyvärdering av ett områdes arter och som är av betydelse för områdets utpekande bedöms (t.ex. om det är ett våtmarksområde, som även har en rovfågelart, bör även den uppdateras). De som utför uppdateringar av marina IBA:er bör fortsätta att följa den vägledning som finns tillgänglig för identifiering av marina IBA:er, som finns på denna sida.
Alla uppdateringar lämnas av BirdLife Sverige in till World Bird and Biodiversity Database, den centrala lagringen för all IBA-data. Denna databas används inte bara för att lagra data utan också av regionala samordnare ( BirdLife Europé and Central Asia) vid BirdLife-sekretariatet för att verifiera uppdateringarna och bekräfta dem. Det är också källan till den slutliga datamängden som publiceras på BirdLife Datazone två gånger om året.