6 januari, 2022
Framsteg under 2021 för BirdLife International
Åren rullar på i rasande takt och ofta när det kommer till nyheter om klimat och natur så är det dystra rapporter som det fokuseras på. Därför vill vi passa på att starta året med en nyhet som fokuserar på den positiva förändring som skett under 2021 inom Birdlife International – det globala partnerskap av 117 organisationer runt om i världen som BirdLife Sverige är aktiv del av.
Världens första marina skyddsområde blir verklighet på grund av satellitsändare
Ett stort marint födoområde i mitten av Atlanten blev under 2021 världens första marina skyddsområde att bli till tack vare satellitsändare. BirdLife Internationals Seabird Tracking Database låg till grund för upptäckten att uppemot 5 miljoner fåglar av 21 arter spenderar vintern i det numera skyddade området öster om Newfoundland.
Rätten till en hälsosam miljö blir verklighet
I oktober 2021 röstade ett enigt FN för att instifta en ny rättighet i de mänskliga rättigheterna, nämligen rätten till en hälsosam miljö. Den nya rättigheten blev verklighet efter mer än ett års kampanjande av BirdLife International och dess medlemsorganisationer, vilket resulterade i över 120 000 namnunderskrifter och medhåll av över 900 organisationer.
Ett projekt på 3 miljarder dollar för att skydda våtmarker
Under året anonserade BirdLife International att de tillsammans med Asian Development Bank och East Asia-Australasian Flyway Partnership, ska dra igång ett monumentalt arbete för att skydda våtmarker längs en av världens största migrationsvägar. Denna används årligen av över 50 miljoner fåglar av mer än 200 arter och sträcker sig hela vägen från Sibirien och Alaska till Australien och Nya Zeeland. Till en början kommer projektet att fokusera på att bevara och restaurera 50 kustnära våtmarksområden. Det här är en nyhet som gläder oss inom BirdLife Sverige extra mycket, eftersom även vi kommer ha extra fokus just på våtmarksområden under 2022, vilket du får läsa mer om i kommande kampanjer och Vår Fågelvärld.
Nytt skydd för albatrosser
Gissningsvis 100 000 albatrosser får sätta livet till varje år på grund av fiske med långrev och trålning. I dagsläget är 15 av världens 22 arter albatrosser utrotningshotade, något som BirdLife’s Albatross Task Force vill ändra på. Genom att introducera albatrossvänliga metoder och föra dialog med flera av världens största fiskeriföretag, hoppas vi på en ljusare framtid för albatrosser.
BirdLife International får ännu ett erkännande
Genom mångårigt gediget arbete inom BirdLife Internationals alla partnerskapsorganisationer har BirdLife år efter år stärkt sitt renommé som pålitlig och seriös. Under 2021 resulterade det i att Bezos Earth Fund valde att ge 17 miljoner dollar till att stödja två av BirdLife Internationals projekt.
Du kan läsa om fler positiva nyheter från BirdLife International under 2021 här.
Stöd vårt arbete under 2022!
Skänk en gåva via Swish idag
Betala in valfritt belopp till:
123 – 900 56 53
När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!