3 december, 2024

Från kryssande till artbevarande

Under en vecka lyfter vi fram alla volontärer som inventerar fågellivet runt om i Sverige. Genom ert ideella arbete hjälps vi åt att förstå fåglarnas livsvillkor bättre och bidrar till bevarandet av värdefulla naturområden.

För Kjell Carlsson är inventeringar en naturlig del av fågelskådningen. Inteminst för det oväntade man kan få uppleva under inventeringar – hur ofta ser man till exempel en duvhök ryttla över en dykande kricka? I slutänden är inventeringar en viktig förutsättning för bevarande av biologisk mångfald.

 

Från början låg Kjell Carlssons fokus på att hitta och observera nya arter, men när han kom in i föreningslivet blev inventeringsarbetet en naturlig del av hans engagemang. Idag är han ordförande i BirdLife Sverige.

 

– Jag började som en så kallad ”kryssare”, men ju mer jag deltog i föreningarnas inventeringar, desto mer insåg jag värdet av att samla in data för artbevarande, berättar han.

 

Under sina 30 år som inventerare har Kjell Carlsson varit delaktig i en mängd projekt, både lokalt och regionalt. Han är aktiv i Östergötlands Ornitologiska Förening och Linköpings fågelklubb, och har deltagit i flera nationella och internationella inventeringar, som de årliga fågeltaxeringarna och specifika satsningar på hotade arter och miljöer. Ett exempel på detta är de återkommande nationella inventeringarna av berguv, där Kjell och hans kollegor har kunnat visainventeringsresultaten har visat på en minskning av populationen i Norrland, vilket lett till fördjupade undersökningar för att förstå orsakerna bakom nedgången och hitta lösningar.

 

En stor fördel med att engagera sig tycker Kjell Carlsson är att kunna bidra med kunskap.

 

– Känslan av att bidra med kunskapsunderlag för artbevarande, och den underliggande gemenskapen som det innebär att vara en del av en större helhet tillsammans med många andra inventerare runt om i landet är motiverande. Dessutom är det som sagt roligt att titta på fåglar och inventera!

 

Frivilligarbete har sina utmaningar. Tidsbrist är en. En annan utmaning är att hitta kraften att fortsätta år efter år. För Kjell är det de långsiktiga resultaten som gör det värt mödan. En stor del av nöjet är att se trender och förändringar över åren, vilket kräver kontinuitet. Det ger en större förståelse för hur naturen förändras över tid.

 

– När man har hållit på med en inventering i flera år ökar också spänningen med jämförelser mellan åren: kan man ana några trender? Att inventeringar ger viktiga data för bevarande är också något som ger motivation, säger han.

 

Men hur var det då med den ryttlande duvhöken?

 

– En gång när jag inventerade sjöfåglar kom en duvhök lågt in över en grupp krickor som låg på vattnet. Krickorna flög i väg, utom en som dök, varpå duvhöken ställde sig och ryttlade över vattnet i väntan på att den skulle komma upp igen! Krickor ska inte dyka och duvhökar ska inte ryttla – som inventerare får man ibland uppleva det oväntade.

 

Kjell Carlsson hoppas att fler ska inspireras att engagera sig som volontärer för naturen och fågelskyddet.

 

Det är viktigt att lyfta fram värdet av det ideella och visa att varje enskild inventerare är en del av ett större sammanhang, även om de arbetar på egen hand, betonar han.

 

– Om vi inte har data på arters utbredning och antal i olika miljöer, har vi svårt att göra rätt prioriteringar i bevarandearbetet. Därför är varje insats viktig, oavsett hur liten den känns. Tillsammans skapar vi förutsättningar för naturvården! säger Kjell Carlsson.

 

Våga ta steget att börja inventera. Det kan vara svårt, men man lär sig allteftersom och man får många roliga upplevelser på köpet.

 

Ett engagemang värd ett stort tack! Kjell Carlsson och alla andra som lägger ner sin tid på att inventera fåglar. Genom ert ideella arbete får vi en bättre bild av hur fågellivet i Sverige mår. Tack för ert engagemang – tillsammans bidrar vi till en ljusare framtid för både fåglar och människor.