Niclas Lignell, fågelskyddsamordnare på BirdLife Sverige med en vacker nötväcka i hand. Foto: Erik Berg.
1 december, 2020
Giving Tuesday - 4 frågor om fågelskydd - med Niclas Lignell
Varför tycker du att fågelskyddsarbete är viktigt?
– Att arbeta med fågelskydd är för mig, pga av mitt stor intresse för fåglar, det naturligaste sättet att arbeta med en hållbar framtid. Fåglarna är goda indikatorer på hur vi sköter vår miljö, hur vi hanterar de resurser vi fått att dela på. Att arbeta med fågelskydd är att arbeta med en del av den biologiska mångfalden men med syfte att gynna hela. Fåglar representerar i alla miljöer och är därmed väldigt lika oss. Att jobba med fågelskydd är att jobba för en hållbar framtid där kommande generationer ges möjlighet till god livskvalitet.
Vad gör du i ditt fågelskyddsarbete på BirdLife Sverige?
– Tillsamman med styrelsen, medlemmar och kollegor bevakar vi fåglarnas intresse och för deras talan. Sverige har sitt egna ramverk för fåglar, men också som medlem i EU , demokratiskt framtagna riktlinjer kring fåglarnas rätt – Fågelskyddsdirektivet. Som en del av BirdLife International är det då vårt uppdrag att via rådgivning, vara remissinstans och med viss lobbyverksamhet, se till att detta ramverk efterlevs i största möjliga mån. BirdLife International har bl.a. ett system med utnämnande av skyddsvärda områden utifrån det direktivet – IBA områden. Dessa områden är starkt förankrade som prioriterade områden med höga bevarandevärden i fråga om fåglarnas roll för den biologiska mångfalden. I mitt arbete ingår att tillsammans med våra regionala föreningar och myndigheter hålla de 84 svenska IBA- områdena med aktuell data om fågellivet , samt att löpande se om det finns behov av att skapa fler IBA -områden.
Tillsammans med min kollega Daniel Bengtsson försöker vi täcka fåglarnas intressen i Sveriges olika naturtyper – ett arbete som också styrs utifrån ett av EU beslutat ”Art- och habitat direktiv” med syfte att motverka en förlusten av biologisk mångfald.
Hur hänger fågelskyddsarbetet ihop med att värna om natur och klimat?
– Som jag svarade på första frågan – fåglar finns i alla våra miljöer och är därmed ett utmärkt redskap att använda för att stärka arbetet med bevarandet av allas våra nödvändiga livsmiljöer och klimatet. Till stor del nyttjar fåglar jordens resurser på samma vis som människan och är beroende av det vi också är beroende av. Har fåglarna en stabil miljö och ett gott klimat för överlevnad kommer vi också att ha det.
Om den som läser det här kan göra en sak för att förbättra situationen för fåglar, vad skulle du tipsa om då?
– Det enklaste och bästa är att vara medlem i BirdLife, varje medlem gör vårt arbete starkare. Vi är en ideell organisation vars röst blir större för varje medlem som vi får. Många ställer sig frågan vad ett medlemskap ger dem, vad får jag i gengäld? Det första man får är en röst som för fåglarnas talan om en hållbar framtid. Sedan får man också ett medlemskap i en förening med en positiv framtoning för en bättre framtid att dela och möjlighet till att påverka med alla andra likasinnade medlemmar.
Skänk en gåva via Swish
Betala in valfritt belopp till:
123 – 900 56 53
När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!
Skänk ett bidrag via vårt 90-konto
Använd plusgiro 90 05 65-3 eller bankgiro 900-5653 (ange ”Bidrag till BirdLife Sverige”).
Till företag eller organisationer som bidragit med hjälp erbjuder vi annonsutrymme på hemsidan. Som givare kan du självklart vara anonym om så önskas.
#givingtuesday