1 december, 2020

Giving Tuesday - 4 frågor om fågelskydd - med Niklas Aronsson

Idag är det Giving Tuesday – en globalt uppmärksammad dag som fokuserar på allt positivt vi kan åstadkomma genom engagemang och gemensamma krafter. Och tanken bakom dagen är att uppmana till att stötta en organisation man tror på, med sin tid eller med att skänka en slant till deras välgörande ändamål.
Vi på BirdLife Sverige hoppas att du tar dagen i akt för att göra något positivt för djur och natur, kanske genom att stötta vårt arbete med en gåva.
Vi vill passa på att tacka för alla gåvor vi får in till BirdLife Sverige och påpeka vilken stor skillnad det gör för vårt arbete i att skapa en ljus framtid för fåglar och människor.
 
Vi tänker därför bjuda dig på en dag fylld med extra mycket spännande läsning om vårt fågelskyddsarbete. Vi har ställt 4 frågor till 4 personer och intervju nummer tre är med BirdLife Sveriges medlemstidning Vår Fågelvärlds redaktör Niklas Aronsson.

 

 

 

Varför tycker du att fågelskyddsarbete är viktigt?

 

– Fågelskydd har aldrig varit viktigare i en tid när så många arter går tillbaka och där biologisk mångfald hotas. Ibland kanske man tänker att det är i Amazonas eller på Borneo som de stora problemen finns. Och visst hotas mångfalden där av all nedhuggen regnskog, men i Sverige är det på många håll lika illa – vi har i grunden ett alltför ohållbart jord- och skogsbruk för att kunna klara de miljömål vi har satt upp om till exempel biologisk mångfald.

 

Hur anser du att situationen för fåglar har utvecklats under de senaste 10 åren?

 

– För många av våra vanligaste arter har det gått bra, men det gäller de fåglar som är bra på att anpassa sig till människan och inte har så stora anspråk på sin livsmiljö. För andra arter som kräver till exempel skog med höga naturvärden som tallbit, tretåig hackspett och lappmes har det gått sämre. Vi ser också effekter av klimatförändringen som påverkar både genom att vi får in nya arter söderifrån som brandkronad kungsfågel och ägretthäger, och genom att nordliga arter trängs undan allt mer norrut. Vi ser till exempel att lövsångaren i södra Sverige börjar få problem.

Vad anser du är det största frågan inom fågelskydd just nu?

 

– Det är att förbättra situationen för fåglarna i jordbrukslandskapet. Där går de flesta arter tillbaka på grund av det högt industrialiserade jordbruket och genom att små jordbruk har försvunnit och vuxit igen. I de miljöerna har tofsvipor, sånglärkor och storspovar försvunnit.

 

Hur tror du att vi på BirdLife Sverige skulle kunna påverka den frågan?

 

– Vi kan påverka genom att medvetandegöra konsekvenserna både för konsumenter och för politiker som bestämmer. Vi måste arbeta med flera kanaler på flera nivåer. Det är en komplex fråga som också inbegriper EU och därför måste det arbetet göras i nära samarbete med BirdLife Europe.

 

Skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!

Skänk ett bidrag via vårt 90-konto

Använd plusgiro 90 05 65-3 eller bankgiro 900-5653 (ange ”Bidrag till BirdLife Sverige”).


Till företag eller organisationer som bidragit med hjälp erbjuder vi annonsutrymme på hemsidan. 
Som givare kan du självklart vara anonym om så önskas.

#givingtuesday