
roskarl Foto: Olavi Hinkkanen
8 april, 2025
GOF bidrar till skydd av våra vadare i Senegal
I ledaren i förra numret av Fåglar på Västkusten kunde vi läsa om GOF:s engagemang i fågelskyddsfrågor i närområdet. Men vi måste även tänka på våra fåglar när de inte befinner sig på hemmaplan. Det gör GOF genom att vara en länk i det globala nätverket BirdLife International. Sedan många år tillbaka har GOF bidragit till BirdLife Internationals projekt för skydd av våra flyttfåglar. (Se FpV 1/2016, 4/2016 och 3/2018). I två rapporter, “The Killing” och “The Killing 2.0” uppmärksammade BirdLife International den enorma slakt av fåglar som sker i bl.a. Medelhavsområdet, Kaukasus och Mellanöstern. Beräkningar gör gällande att antalet fåglar som illegalt skjuts, fångas eller förgiftas uppgår till ungefär 25 miljoner varje år!
I november 2023 var GOF medarrangör för ett seminarium på naturum Getterön om strandängsvadarnas svåra situation under häckningstid. Men då alla våra vadare är flyttfåglar, måste vi även bry oss om deras situation under flyttning och övervintring. Under COP16 i Colombia i oktober förra året publicerade BirdLife International ett pressmeddelande om att 16 vadararter uppgraderades till en högre hotkategori i den nya internationella rödlistan. Fyra av dessa arter, kustpipare, roskarl, spovsnäppa och kärrsnäppa, återfinns längs East Atlantic Flyway där Västkusten ingår. Tyvärr häckar inte roskarl och kärrsnäppa längre på Västkusten, utan vi får bara glädjas över dem under flyttning och sällsynt under vintern.
I FpV 4/2024 omnämndes några lokaler längs East Atlantic Flyway med en oerhörd betydelse för våra flyttfåglar, speciellt vadare. GOF:s styrelse beslutade därför i slutet av förra året att stödja BirdLife Internationals partner i Senegal, Nature Communautés Développement (NCD). Genom GOF:s bidrag och så kallad matchfinansiering blir det totala bidraget nästan 160 000 kronor. Pengar som vi hoppas ska göra skillnad för våra vadare. Vi kommer givetvis att följa projektet i Senegal och rapportera om detta i FpV under året.
Per Undeland