12 december, 2024

Gulknopp hos ringduvor i Göteborg

Under hösten har Fågelcentralen, strax söder om Kungälv på Hisingen, fått in flera ringduvor med sjukdomen gulknopp. Gustav Averhed, veterinär på SVA, bekräftar uppgifterna.

– Det stämmer att vi har fått in en hel del ringduvor med gulknopp från Göteborg. Även ringduvor kan få gulknopp, det är ganska allvarliga fall ibland, säger han.

 

Hos oss i Sverige har sjukdomen mest associerats med grönfink som har drabbats hårt de senaste 15-20 åren med en halvering av den svenska populationen. Gulknopp kan drabba många fågelarter, inte minst duvor. I Spanien och Portugal dog till exempel 2 600 övervintrande ringduvor i gulknopp under 2021. Där spreds sjukdomen vid matningar för rödhöna som även lockade till sig ringduvor. Genom att läkemedlet dimetridazol lades ut vid dessa matningar anses epidemin där ha avtagit och till sist försvunnit. Dimetridazol är ett läkemedel för behandling av spordjur, och därmed verksamt mot den zooflagellat som orsakar gulknopp, Trichomonas gallinae. I de flesta fall får viltrehabiliterare in den sjuka fågeln när gulknopp redan är långt gången och då går det inte att behandla sjukdomen framgångsrikt. Utan behandling är dödligheten mycket hög.

 

Drabbade fåglar får sår i munnen och i svalget. Fåglarna får då svårt att svälja och svälter ganska snabbt ihjäl. Under tiden tappar de lätt frön som då är smittade med parasiter. Tas fröet upp av en annan fågel är risken stor att den smittas. Därför är fågelmatningar en vanlig smittkälla, liksom fågelbad där en smittad fågel försökt dricka. Hur vet man om en fågel är smittad? Om du ser till exempel en grönfink som sitter uppburrad och ser medtagen ut är det en varningsklocka. Är dessutom näbb och mun kladdig av halvätna frön så är det också en signal om att det kan vara gulknopp. Om du har en fågelmatning bör du sluta mata och tvätta rent frörören. Vänta minst 3-4 veckor innan du återupptar den igen.