13 januari, 2022

Internationella rödlistor

I den årliga uppdateringen av IUCN:s lista över hotade arter konstateras att jakt, habitatförlust och klimatförändringar orsakar oroväckande minskningar hos ikoniska fågelarter i Asien, däribland maleohöna och mindre florikan. Men det finns också positiva nyheter, inte minst tack vare oförtrutna insatser från våra partnerorganisationer. Om detta kan man läsa i ett pressmeddelande från BirdLife International.

 

Av ca 1000 fågelarter som bedömts denna gång har 34 flyttats till en högre hotkategori. Maleohönan, som bara finns på Sulawesi (Indonesien), anses nu vara Akut hotad, vilket innebär att den med hög sannolikhet riskerar att dö ut i det vilda om ingenting görs. Orsakerna är i detta fall skogsavverkning (13 % av skogen på Sulawesi har huggits ner under 2000-talet och avverkningstakten ser ut att öka), äggsamling (för konsumtion) och jakt.

 

Glädjande nog har 94 arter placerats i en lägre hotkategori jämfört med tidigare. En av dessa är den indigovingade papegojan som inte längre anses akut hotad tack vare hårt arbete från den colombianska BirdLife-partnern ProAves. Genom att skapa ett skyddsområde i den andinska molnskogen där papegojan lever kan åtminstone delar av populationen undkomma lokala hot från gruvdrift och skogsavverkning, samtidigt som uppsatta holkar underlättar för fåglarna att finna boplatser.

 

När det gäller den europeiska rödlistan uppdateras den ungefär lika ofta som den svenska (vart femte år), men då bedöms också alla 544 arter samtidigt. Havs- och sjöfåglar samt vadare och rovfåglar är de fågelgrupper med störst andel hotade arter. Kikar man på miljöer är det främst gräs- och jordbrukslandskap samt marina miljöer där fåglarna har det svårast att bibehålla sina populationer. Långdistansflyttare minskar också mer än de arter som inte flyttar till tropiska Afrika.

Resultaten bekräftar tidigare slutsatser, nämligen att intensifierat jordbruk, ohållbart skogsbruk, omfattande infrastrukturutbyggnad, förorenade sötvattenhabitat och överexploatering av marina miljöer är huvudorsaker till minskande fågelpopulationer i Europa. I en artikel i den ansedda vetenskapliga publikationen Ecology and Evolution beräknas minskningen av häckande fåglar i Europa till 17–19% de senaste 40 åren. Omräknat i antal innebär det en förlust av 560–620 miljoner fåglar.

 

Även om flera rovfåglar har återhämtat sig kraftigt genom skydd och bevarandeinsatser, så finns det andra som fortsatt minskar, och varje år dödas miljontals fåglar illegalt. I marina miljöer orsakar bifångst fortfarande stora skador, liksom invasiva arter. Mycket mer finns att läsa i rapporten som sammanställts av BirdLife International.

Vill du hjälpa till att skydda fåglar?
Skänk en gåva via Swish

Betala in valfritt belopp till:

123 – 900 56 53

När du swishar till en organisation med ett 90-konto så visas en röd sida med ett hjärta i appen som bekräftelse på din gåva. Stort tack!