Jag har pratat fågelskådning med hundratals

Hallå igen …

Gigi Sahlstrand, professionell fågelskådare och domare i SVT:s realityserie Det stora fågeläventyret.

När vi pratades vid inför programstarten, sa du att det folkliga intresset för fågelskådning har ökat under de senaste åren. Nu har Det stora fågeläventyret sänts i åtta veckor, vad har du märkt för reaktioner?

– Programmet har skapat ett stort intresse för fågelskådning. Det märkte jag redan dagen efter att första programmet hade sänts. Jag var i Borlänge och skulle hålla ett föredrag – och det kom mer än tre gånger så många åhörare som arrangörerna hade räknat med, 150 personer. Och de flesta av dem var inte aktiva fågelskådare.
– Jag har också märkt att intresset för guidningar har ökat. Mina egna guidningar har varit överfulla och många hör också av sig och vill ha privata guidningar.
– De senaste veckorna har jag varit både vid Hornborgasjön och på Trädgårdsmässan och fått kontakt med hundratals människor som kommit fram och pratat om fåglar. Många är naturintresserade och undrar hur de ska gå vidare om de vill börja fågelskåda.

Vad säger du då?

– Jag brukar föreslå att de ska följa med på någon exkursion och känna sig för, och att de ska skaffa en kikare. Den har man ju alltid nytta av, även om man bara är allmänt naturintresserad.

Vad har du fått för reaktioner på själva programmet?

– Både jag och deltagarna har fått gulliga mail och meddelanden från folk som har tyckt om programmet. En förstaklass i Skåne har haft sitt eget lilla fågeläventyr under de här veckorna. Det gör mig glad att höra att det är mycket barn och ungdomar som tittar på programmet, det är ju den svåraste målgruppen för alla föreningar, att nå ut till ungdomar. Jag blir glad ända in i själen.

Du förutspådde det här mottagandet. Hur ska fågelföreningarna ute i landet gå vidare nu och fånga upp det här intresset?

– Många lokalföreningar har fått nya medlemmar under våren, har jag hört, och många har arrangerat kurser för nybörjare, och de har fått fullt på sina kurser. Det är ju oerhört kul. Det var ju det här som man drömde om och önskade att fågelprogrammet skulle bidra till.
– Men det är också en utmaning för föreningarna att fånga upp det här nyväckta intresset. Det måste vara lätt att hitta föreningens program och att man har tydlig information om mötesplatser och kontaktpersoner. Jag har haft mycket guidningar och jag vet att man får frågor om utrustning, fika och klädsel – framför allt vad man ska ha på fötterna.

Programmet har haft bra tittarsiffor, ändå väljer SVT att inte göra ytterligare en säsong. Hur känns det?

– Det känns lite bittert. Men jag har förstått att det kommer att vara trångt i tablån nästa år. Jag hoppas ändå att det blir fler säsonger och jag tror att många av oss som har varit med nu har fått lite skinn på näsan och skulle våga påverka utformningen av programmet mer. Jag tror att producenten och ansvarig också ser samma linje. Jag tror inte att dörren är stängd.

Tror du ändå att vi kommer att få se mer fågelskådning i tv och annan media framöver?

– Ja, jag tror det. Plötsligt har den där gamla filmen The Big Year (Den stora jakten) ploppat upp i tre andra kanaler. När det blivit sådant genomslag vore konstigt om inte fler kanaler hoppade på.

Karin Andersson, BirdLife Sverige

Gilla gärna