11 december, 2020

Julkalender 11/12 Steglits

Julkalender! Steglits – 11 december

 

Steglitsens namn är ljudhärmande och gammalt. Det omnämns i svenska källor redan i början av 1500-talet. Bakgrunden till denna språkhistoria ligger att steglitsen länge varit populär som burfågel och att det redan under medeltiden fanns kringvandrande fågelfängare. Orsaken till steglitsens popularitet är dels det färggranna utseendet, dels dess kvittrande, vackra sång. I Sydeuropa är det än idag vanligt att man har hör steglitser sjunga från burar på balkonger. Fångst av steglitser är visserligen numera förbjuden i de flesta länder, men det finns fortfarande en svart marknad.

 

Här i Sverige har steglitsen både ökat i antal och spridit sig under senare årtionden. Den förekommer i större delen av Götaland och Svealand samt längs Norrlandskusten. Enligt Svensk Fågeltaxering, som följer Sveriges fåglar som ett led i miljöövervakningen, är steglitsen en av de fåglar som ökar mest i Sverige. Det främsta skälet till denna framgång är av allt att döma klimatförändringen. Steglitsen gynnas av högre medeltemperatur.

 

Parallellt med att steglitsen ökat i antal, har den också börjat uppträda vid fågelmatningar. Första gången detta rapporterades i Sverige var i Mälardalen för snart 30 år sedan. Därefter har beteendet spridit sig, och nu kan man få besök av steglitser på fågelmatningar i stora delar av landet. Det är faktiskt så att en påfallande stor andel av de steglitser som rapporteras från Norrland ses just vid fågelmatningar under vintern.

 

Ute i naturen lever steglitser främst på frön från olika tistlar och kardborrar. Dess näbb är både pincett och fröknäckare på samma gång. Näbben har en utdragen och smal spets, men den är också bred vid basen. Det innebär att den är idealisk för att pilla ut små frön ur fröställningar som sedan knäcks eller skalas längre in i näbben.

 

Eventuellt skulle man kunna nå framgång hos steglitserna genom att erbjuda tistel- eller kardborrefrön vid sin fågelmatning, men det vore kanske även att riskera grannsämjan. Tistlar betraktas ju som ogräs av de allra flesta. Det går emellertid alldeles utmärkt även med solrosfrön, och steglitser äter gärna även frön från hirs och raps. Hirs har börjat komma på allvar även som vildfågelmat, rapsfrön kan däremot vara svåra att få tag i.

 

Text: Anders Wirdheim

Foto: Peter Berglin